Zo gebruik je scrum tijdens een hackathon (en win je!)

Maartje deelt haar ervaring
Naar overzicht

De wedstrijd

In november heb ik meegedaan aan de NN Hackathon. Een hackathon is een wedstrijd waarin je in een korte tijd werkende software of een prototype oplevert. Je zou het kunnen zien als een kort programmeur-kamp; waarin je zelfs de hele nacht doorwerkt om iets op te leveren. Het heeft overigens niks te maken met hacken, maar vooral met het bouwen van applicaties. De ultieme kans om skills te gebruiken of om nieuwe technieken uit te proberen die je in je normale werkzaamheden (nog) niet nodig hebt.

De hackathon waar wij aan meededen werd georganiseerd door Nationale Nederlanden, duurde 24 uur en had verschillende 'challenges' waar je uit kon kiezen. Uiteraard kozen wij voor de challenge waarbij we de meeste nieuwe technieken konden uitproberen!

hackatonteam NN

Scrum

In ons dagelijkse werk gebruiken we scrum; een methode waarbij een team binnen een vaste periode een werkend product oplevert. In mijn team is dat elke 2 weken. Aan het begin van die twee weken spreken we af wat we aan het eind af zullen hebben. Ook hebben we elke dag een daily standup waarin je (staand) vertelt wat je gedaan hebt, wat je gaat doen en waar je tegenaan loopt.  

Tijdens de opleidingsperiode bij Calco heb ik veel geleerd over scrum en heb ik het certificaat ‘Professional Scrum Master I’ gehaald. In mijn team vervul ik nu ook de rol van scrummaster en ben ik dus veel bezig met de methode. Eenmaal begonnen aan de hackathon bedacht ik me daarom ineens: wat nu als we scrum gebruiken tijdens de hackathon? We hebben een team en een vaste periode. Enig opvallend verschil is dat de sprint dan 24 uur duurt in plaats van 2 weken. Ook wist ik dat mijn teamgenoten al ervaring hadden met scrum en ze enthousiast zijn over de methode. We besloten het daarom te proberen!

Zo zijn we te werk gegaan

Je begrijpt dat een dagelijkse standup niet mogelijk was, dus hebben we besloten om elke 2 uur een standup te doen. Voordat we begonnen aan de hackathon hebben we bepaald wat we ongeveer wilden maken. Bij de start van de hackathon konden we daarom direct beginnen met onze planning en hebben we bepaald wie wat ging doen. Na de eerste twee uur kwamen we bij elkaar om het rondje te maken met de 3 vragen: wat heb je gedaan, wat ga je doen en waar loop je tegenaan? 

Wat bleek; dat werkte heel goed! Doordat we elke twee uur bij elkaar kwamen om te overleggen, had je voor jezelf een korte deadline en dit gaf veel structuur. Ook kon je hierdoor makkelijk en rustig met elkaar problemen bespreken. We kwamen er bijvoorbeeld al redelijk snel achter dat de cloud dienst die we wilden gebruiken, ons niet genoeg kon helpen. Daarom hebben we besloten om er een andere cloud oplossing van hun concurrent bij te gebruiken en deze twee diensten aan elkaar te koppelen. Toen we dit vertelden tijdens de presentatie maakte dit een goede indruk, omdat hieruit blijkt dat we het agile hebben aangepakt en dat we er voor open stonden om nieuwe dingen te leren.

De uitslag

Na een spannende finale werd de winnaar aangekondigd en het goede nieuws was: we hadden gewonnen!

Ons geheim:

  • We hebben ons goed voorbereid door van tevoren te bepalen wat we zouden gaan maken (goed idee)
  • We hadden variatie in ons team met developers met verschillende kennis, waardoor het oppakken van taken heel natuurlijk verliep (verschillende expertises)
  • We hebben gebruik gemaakt van machine learning en clouddiensten (nieuwe technieken)
  • We hadden een goede sfeer en hebben veel samengewerkt in duo's (pairprogramming)
  • We hadden niet teveel van tevoren al uitgedacht en zijn lerend aan de slag gegaan, zodat we makkelijk dingen konden omgooien toen dat nodig was (agile en scrum werkwijze).

Ik kan het iedereen aanraden om een keer mee te doen aan een hackathon, omdat het een leuke, leerzame ervaring is. En mocht je dat doen, zou ik zeker overwegen om de scrum methode te gebruiken!

Lijkt het je ook leuk om als developer te gaan werken? Stuur me een mailtje) dan geef ik je tips!

Onze opdrachtgevers