Work in progress

Naar overzicht

Weet je nog dat je de eerste keer op je fiets stapte? De eerste letters die je op de basisschool leerde? Kleine stappen die je gebracht hebben tot het punt waar je nu bent. Toch denk je er eigenlijk nooit meer over na, want er is altijd weer wat nieuws te leren. Afgelopen week bedacht ik me dat ik eigenlijk nooit gestopt ben met leren. Na het behalen van elk doel, stelde ik wel weer een nieuw doel voor mijzelf. En nooit gaf ik mijzelf de gelegenheid om eens achterom te kijken.

Afgelopen weken zijn we in het team bij SNS gestart met scrum. Daarin dwing je jezelf om elke twee weken achterom te kijken en te vieren wat je allemaal hebt bereikt. Twee weken is te kort om de wereld te verbeteren, maar je kan wel echt wat bereiken. Elke twee weken sluiten we af met een meeting, waarin we terugkijken op de afgelopen weken. Wat ging er goed, waar kunnen we van leren? Hoe kunnen we elkaar helpen?

Dat geeft waardevolle informatie en energie voor een team, maar ook voor mijzelf. Het afgelopen jaar heb ik zoveel geleerd en toch voelde het zo anders dan bijvoorbeeld al die wetboeken op de rechtenstudie. Natuurlijk heb ik aardig wat zelfstudie achter de rug (en nog voor de boeg), maar het meeste heb ik toch wel on the job geleerd bij SNS. Bij learing-on-the-job heb je alleen geen boek die je even doorneemt. Wanneer sla je de laatste bladzijde dan dicht? Wanneer kijk je achterom?

Nee, het is continu work in progress. In een IT omgeving weet je op maandag nog niet wat de week je gaat brengen. Calco helpt mij waar nodig met tips, een cursus of een goed gesprek. Ze vragen niet naar je studie, maar bieden je de kans om in jezelf te investeren bij een mooie en uitdagende opdrachtgever, zoals SNS.

Ik sluit voor mezelf nu elke week af met de vragen, wat heb ik geleerd en wie heb ik ontmoet? Achterom kijken is dus niet hetzelfde als achteroverleunen, omdat het weer vrijdagmiddag is. Het is het actief vieren van je successen, geleerde lessen en stiekem weer vooruitkijken. Omdat je niet kan wachten om verder te gaan en meer te leren. Om met de woorden van Confucius te spreken: 'De weg zelf is je bestemming'. En momenteel fiets ik op die weg op mijn nieuwe fiets zonder zijwieltjes.

Wil je graag weten waar ik heen fiets en hoe Calco mij daarbij helpt? Stel gerust een vraag via LinkedIn of Twitter (@Ralf_Calco)

Onze opdrachtgevers