Wonderful India

Naar overzicht

Daar sta je dan met je goede gedrag, gisteren toch net weer iets te laat gemaakt.

Het is zondag 9 april en de dame van British Airways kijkt me lachend aan; of ik alles wil inchecken. Ik had beide laptops in m’n handbagage weten te proppen en dit was voor een reden. Per slot van rekening hebben we allemaal filmpjes gezien van grondpersoneel wat staat te trefballen met koffers.

“Nee, alleen deze.” Ik geef m’n koffer af, neem mijn tickets aan en loop door richting mijn Product Owner.

“Zo Fred, eerst een biertje.”

Een paar maanden daarvoor had ik bij de lijnmanager van het team aangekaart dat het mij een goed idee leek om eens te gaan kijken bij het offshore gedeelte van mijn scrum team. Hoewel het natuurlijk gewenst is dat je als scrum team bij elkaar zit, is dit niet altijd mogelijk. ABN AMRO werkt met partners, deze partners zitten hoofdzakelijk in India. In mijn geval betekent dat mijn team voor ongeveer 50% offshore zit en 50% onsite.

Om ervoor te zorgen dat je als eenheidsworst aan het werk kan betekent dit dat beide onderdelen dus één moeten zijn en iedereen elkaar kent, elkaar durft aan te spreken, etc.

Ik wilde graag naar India met dit in het achterhoofd, kennismaken, verwachtingen uitspreken, kijken waar ik als scrum master mijn waarde kon laten zien, scrum / agile uitleggen en kijken waar men daar nou precies tegen aanloopt.

We landden in Mumbai rond de klok van elf en een uurtje later stonden we buiten. Ik had me al voorbereid op warmte, maar tegelijkertijd was er een hittegolf alarm af gegeven en we liepen een ‘niet zo aangename 43 graden’ tegemoet. Je kon er nog net niet op leunen. Een kwartier later zaten we in de taxi richting Pune (Poona), 150 kilometer ten zuidoosten van Mumbai.

Wonderful India 1

Pune - Infosys campus

In India zijn een aantal grote IT hubs te vinden, deze IT hubs zijn een concentratie van verschillende IT bedrijven die werk verrichten voor grote internationale concerns, banken, e.d. 

Pune is een stad die één van die grote IT hubs herbergt. We zaten in de taxi richting de Infosys campus, gelegen op een IT park. Op de Infosys campus zijn 25.000 mensen werkzaam, het is gigantisch en bestaat uit verschillende SDB’s (Software Development Blocks), Food courts, trainingscentra en call centers. Op het IT-park zelf werken meer dan 200.000 mensen, wat elke dag wat infrastructurele problemen bloot legt, zoals je wellicht begrijpt. Fred en ik verbleven op de campus zelf. Om gastovernachtingen te faciliteren was er een hotel gebouwd op de campus. Fred zou anderhalve week in Pune zijn en ik bijna drie weken. 

Het team

Wonderful India 4

Het hele team bestaat uit fantastische mensen en mede hierdoor is mijn werk als scrum master fantastisch. Er wordt elke dag veel gelachen, en natuurlijk hard gewerkt. Ik kon daarom ook probleemloos verder in Pune.

Gastvrijheid staat enorm hoog in het vaandel in India en mijn collega vertelde me dat “Guests are almost gods here." Er werd enorm goed voor me gezorgd en al het eten werd voor me gehaald, betaald en er werd nauwkeurig in de gaten gehouden of het niet te pittig was. Iets waar je als nuchtere Nederlander na een tijdje niet helemaal lekker bij voelt. “En nu ga ik afrekenen!” riep ik dan. Machteloos met mijn credit card werd ik dan richting de eettafel gedirigeerd. Daar kwam helemaal niks van in.

Ik heb als een echte cultuurbarbaar drie weken geteerd op kippenburgers, domino’s pizza en Subway sandwiches. Van Conimex sambal krijg ik het al warm en dit is wel even ‘next level’, om er voor te zorgen dat ik niet per lunch een pak servetten  hoefde weg te werken op mijn voorhoofd heb ik er voor gekozen om het maar te laten. Betekent niet dat je, indien je dit niet vermeld, je gewoon patat krijgt onder een halve kilo chilipoeder. 

Mijn tijd in India is een fantastische geweest, voor zowel mij als voor het team. Het maakt duidelijk hoe belangrijk menselijke interactie is op een echt face-to-face niveau. Het directe schakelen en het proeven van de sfeer op de werkvloer is enorm goed geweest voor het team in z’n geheel.

Ik hoop zeker nog een keer naar Pune te kunnen dit jaar.

Dag invulling

Dus wat doe je dan zoal op een dag?

Ik stond elke dag om 06.30 op, rende dan paar rondjes om de campus, zat om 09.00 in het restaurant met Fred, bestelde ons gebruikelijke ontbijt en starten onze dag om 09.30 in SBD 7.

Infosys zelf had wat meetings gepland met andere teams, maar mijn dag bestond voornamelijk uit het uitleggen van scrum aan de hand van praktische voorbeelden en individuele gesprekken over voortgang, benodigdheden, rol in het team, etc. Allemaal erg hands-on, wat een welkome verbetering was t.o.v. de gesprekken via conference call. Tussen 13.00 en 14.00 gingen we lunchen bij één van de food courts. Tussen 19.00 en 19.30 liepen we dan de SDB uit en wederom richting het restaurant in het hotel om daar te ‘lopend buffetten’. Normaal gesproken ging ik dan sporten, maar een aantal keren zijn we ook met het team wat buiten de deur wezen eten of hebben we gebowld op de campus. Al zijn de culturen flink verschillend op bepaalde vlakken, tijdens het twee uur bowlen kom je al snel achter de gedeelde noemer. – Iedereen heeft twee linkerhanden met een bowling bal in je handen.

De zaterdagen:

Wonderful India 5

In het weekend sliep ik lekker uit, er was in het begin van de middag weinig te doen. Niemand die met 43 graden ‘even’ lekker gaat hiken of door de stad gaat lopen. Rond drie uur, op de zaterdag, werd ik met de taxi opgepikt en liep ik met mijn collega’s door Pune en de overdekte winkelcentra. ‘Roaming around’ is een Indische weekendactiviteit en betekent eigenlijk niks anders dan slenteren door een winkelcentrum; van winkels naar restaurants naar winkels naar restaurants. Heerlijk genoten van Indische lekkernijen en een Kingfisher op z’n tijd.

De zondagen:

Wonderful India 6
Onze opdrachtgevers