Werken in een multiculturele samenleving

Naar overzicht

De mensen die in de IT werken zijn zeer divers. Dit merk je al als je op dag één binnen komt lopen bij Calco en je daar een groep nieuwe collega’s ontmoet die allen uit verschillende plaatsen in Nederland komen en die over het algemeen een compleet verschillende studieachtergrond hebben dan jijzelf. Ik vind deze diversiteit één van de leukste aspecten van werken in de IT.

Bij Calco is de diversiteit dus al groot, maar doordat alleen mensen uit Nederland zich aanmelden voor het traineeship houdt de verscheidenheid op bij de grens. Nadat je wordt gedetacheerd bij een opdrachtgever is de kans erg groot dat je te maken krijgt met mensen uit alle windstreken. Bij mij op kantoor werken bijvoorbeeld Indiërs, Britten, Fransen, Nederlanders, Belgen, Amerikanen, één Singaporees en natuurlijk heel veel Duitsers (ik ben voor ABN AMRO werkzaam in Frankfurt). Ik vind het erg leuk om met zo’n internationale groep mensen te kunnen werken. Het is goed voor je talenkennis en je kan veel leren over elkaars culturen.

Ook zorgt het werken met een grote groep mensen met verschillende nationaliteiten voor de nodige uitdagingen. Zo zal je al snel merken dat afspraken verschillend worden opgevat door bijvoorbeeld een Duitser of een Indiër. Zeker bij een Indiase collega die offshore werkt (er wordt in de IT regelmatig werk uitbesteed aan partijen in India) kan dat verschil groot zijn. Daarbij speelt ook mee dat het soms moeilijk communiceren is door middel van e-mail en conference calls. Bij Indiërs die lokaal werken is dat verschil veel minder groot doordat ook zij natuurlijk weten dat deze verschillen bestaan. De verschillen spelen echter ook al tussen werknemers waarvan de één een Noord-Europese afkomst heeft en de ander een Zuid-Europese afkomst. Er is dan immers ook een taal- en cultuurbarrière die je moet zien te doorbreken. Over het algemeen lukt dit goed!

Samengevat, als je in de IT gaat werken krijg je de kans om met veel verschillende mensen met verschillende nationaliteiten te werken. Dit ervaar ik als zeer plezierig maar het zorgt ook voor de nodige uitdagingen!

Wil je meer weten over werken op een IT afdeling? Neem dan contact met me op via de website of direct via LinkedIn of Twitter (@Josse_Calco).

Onze opdrachtgevers