Werken in de IT, dat is toch voor nerds?

Naar overzicht

Beelden van ongewassen jongens met een grote bril, T-shirts met rare teksten, in een donkere garage gekluisterd achter een computer. Dit schoot door mijn hoofd toen mijn broer, die overigens niet aan dit plaatje voldoet, suggereerde om bij Calco te solliciteren, want ‘moest ik niet net als hij in de IT gaan werken?’

Nadat ik hem waarschijnlijk aankeek alsof hij gek was geworden, was er toch een zaadje in mijn hoofd geplant.  Diezelfde avond nog heb ik de site van Calco opgezocht en daarna was de stap snel gezet om te solliciteren. Gelukkig maar, want gelijk op de eerste dag van de masterclass bleek wel dat IT veel meer inhoudt dan alleen techniek en verstand hebben van computers.

Tijdens de eerste paar weken van de Masterclass kreeg ik een kijkje in de keuken van IT, met alles wat daarbij komt kijken. En dat is dus niet alleen programmeren. Zo  bleek het goed kunnen luisteren naar de wensen van een opdrachtgever heel belangrijk. Net als het duidelijk kunnen beschrijven en presenteren van jouw werk. Ondertussen kreeg ik ook nog uitleg over hoe een IT infrastructuur er nu eigenlijk uitziet en wat een firewall bijvoorbeeld precies doet. Een snelle manier om kennis te maken met IT, te ontdekken waar jouw krachten liggen en vooral belangrijk: wat je leuk vindt.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat het technische gedeelte helemaal niet aan bod komt. De eerste paar weken van de Masterclass heb ik een inleiding gehad in programmeren. Als je het leuk vindt en er goed in bent kun je ontzettend ingewikkelde codes schrijven en applicaties bouwen. Ik bleek alleen de businesskant van IT veel leuker te vinden. 

De grootste uitdaging zit er voor mij in om al de technische abracadabra om te zetten in Jip en Janneke taal, zodat iedereen het snapt.

Wat dat dan concreet inhoudt? Nadenken over hoe een applicatie het leven van de klant of het bedrijf makkelijker kan maken. Of proberen IT processen zo eenvoudig mogelijk in kaart te brengen, als een soort bouwtekening, zodat je gemakkelijk kan zien waar verbeteringen aangebracht kunnen worden in het proces. De grootste uitdaging zit er voor mij in om al de technische abracadabra om te zetten in Jip en Janneke taal, zodat iedereen het snapt.

En ben ik nu een nerd omdat ik in de IT werk? Dat laat ik aan jou over om te bepalen. Maar volgens mijn collega’s komt het eerder omdat ik ook van Star Wars en fantasyboeken houd! 

Onze opdrachtgevers