Wat wil jij worden als je later groot bent?

Als kind wordt er vaak aan je gevraagd wat je wilt worden als je later groot bent.
Naar overzicht

Als kind wordt er vaak aan je gevraagd wat je wilt worden als je later groot bent. Veel kinderen komen met antwoorden als brandweerman, dierenarts of piloot. Concrete beroepen waar kinderen zich een voorstelling bij kunnen maken. Als mensen dat vroeger aan mij vroegen, had ik nooit een duidelijk antwoord. Ik hield van sporten, lezen en het observeren van mensen, dus leek het me wel leuk om daar iets mee te gaan doen. Maar wat precies? Ik had geen idee. Omdat ik niet concreet wist wat ik wilde worden, heb ik voor een studiekeuze mijn gevoel gevolgd. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn studententijd wat heb rondgezworven tussen verschillende studierichtingen. Van een begin aan de studie Nederlandse Taal en Cultuur, naar een bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en vervolgens een master Bestuurskunde. En nu werk ik als Technisch Applicatiebeheerder op een ICT afdeling bij VGZ. Op het eerste gezicht lijkt mijn studieachtergrond totaal niets bij te dragen aan het werk dat ik nu doe. Want wat doe je nog concreet met de kennis die je tijdens je alfa en gamma studies hebt opgedaan, als je uiteindelijk in de IT gaat werken? Nou, meer dan ik van tevoren had kunnen denken.

Want ondanks dat mijn achtergrond meer in de sociale wetenschappen ligt, blijkt een universitaire opleiding op zich al een zeer waardevolle basis voor een carrière in de IT. Tijdens je studie word je getriggerd om logisch na te denken, complexe zaken te analyseren en theoretische verbanden te leggen. Laten dat nu nét allemaal zaken zijn die in de IT goed van pas komen om de vaak complexe omgevingen en systemen te leren begrijpen.

Naast de vaak technische en complexe inhoud, is het net zo belangrijk dat je met verschillende mensen kunt omgaan en een weg weet te vinden in de organisatie.

Daarnaast blijkt ook het sociale aspect in de IT onmisbaar. Waar bij veel mensen nog het idee leeft dat IT’ers in een donkere kelder aan het programmeren zijn, zonder met de buitenwereld te praten, blijkt het tegendeel het geval. Naast de vaak technische en complexe inhoud, is het net zo belangrijk dat je met verschillende mensen kunt omgaan en een weg weet te vinden in de organisatie. Daar komt mijn studieachtergrond in de sociale wetenschappen goed van pas. Ik heb tijdens mijn studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie geleerd goed naar mensen te kijken en te proberen te achterhalen waarom iemand denkt wat hij denkt en doet wat hij doet. Dit helpt mij ontzettend in het communicatieproces met anderen op de werkvloer. Want een projectmanager die bezig is met budgetten, processen en het aansturen van mensen, leeft vaak in een compleet andere wereld dan de technische ontwikkelaar of systeembeheerder. En juist om die twee werelden bij elkaar te brengen, is het belangrijk om de achtergrond en denkwijze van mensen te kunnen begrijpen. Daarnaast draagt de kennis van organisatiestructuren en bestuurslagen die ik tijdens mijn master Bestuurskunde heb opgedaan, bij aan het begrijpen van de soms complexe verhoudingen tussen de “business” en de IT-organisatie en de besluitvormingsprocessen die vaak vooraf gaan aan een IT-project.

En wat ik nog met mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur doe? Iedere maand beleef ik veel plezier aan het schrijven van deze blog over mijn belevenissen als Calco trainee. Wil jij weten wat je met jouw studieachtergrond bij Calco kunt gaan doen of heb je nog vragen over het Calco traineeship? Reageer gerust op mijn blog of stuur me een berichtje via LinkedIn.

Onze opdrachtgevers