Wat doet een Management Consultant?

Naar overzicht

Deze maand ben ik alweer 3 jaar in dienst bij Calco! Natuurlijk herinner ik me de eerste dagen nog alsof het gisteren was. 3 jaar later en enige ervaring rijker ben ik nu actief als IT Management Consultant. In deze blog vertel ik je graag wat meer over de werkzaamheden die ik in deze functie tegenkom.

Na mijn eerste 2 jaar werkervaring in de IT als Project Manager vroeg ik Calco of ze een nieuwe opdracht voor mij wilde zoeken (Wil je weten waarom? Lees dan mijn blog ‘Should I stay or should I go’). Via die weg ben ik nu alweer ruim een half jaar actief als IT Management Consultant, een veelzijdige functie waarbinnen enorm veel verschillende taken passen. Welke taken je daadwerkelijk uitvoert blijken te verschillen per bedrijf, opdrachtgever en managementteam waarvoor je aan de slag gaat.

Toch is de veelzijdigheid aan taken in deze functie in grote lijnen samen te vatten in 3 categorieën: Management Support,  Onderzoek en Verandermanagement. De eerste categorie ‘Management Support’ is een verzameling van alles wat je doet om ervoor te zorgen dat het managementteam waar je voor werkt zo efficiënt mogelijk zijn taken uitvoert. Daarbij moet je zeker denken aan het faciliteren van vergaderingen, het inhoudelijk voorbereiden van presentaties en het organiseren van evenementen voor klanten of medewerkers.

De tweede categorie ‘Onderzoek’ omvat werkzaamheden waarin je veel tijd besteedt aan het vinden van antwoorden op vragen en verzoeken als: ‘Hoe werken de contractuele afspraken met de leverancier in de praktijk? En welke mogelijkheden zijn er om dit aan te passen?’, ‘We hebben een financieel overzicht gekregen waarop we enkele cijfers niet herkennen, kan jij uitzoeken wat er aan de hand is?’ of ‘We verwachten dat een trend als API banking veel impact heeft op onze afdeling, maar waar moeten we ons op voorbereiden?

In de laatste categorie ‘Verandermanagement’ ben je vooral bezig met zaken als de implementatie van Agile in de organisatie, veranderende organisatiestructuren en de adoptie van nieuw geïmplementeerde applicaties of technieken.  In tegenstelling tot de tweede categorie zijn dit vaak taken die een veel langere doorlooptijd hebben en waar je in sommige gevallen van kan zeggen dat ze misschien wel nooit klaar zullen zijn. 

Ik ervaar het vooral als een veelzijdige en onvoorspelbare functie waarin elke dag anders kan zijn

De afgelopen 6 maanden ben ik al het bovenstaande al tegengekomen en daarnaast nog veel meer. Ik ervaar het daardoor ook vooral als een veelzijdige en onvoorspelbare functie waarin elke dag anders kan zijn. Je werk is soms moeilijk te plannen en de deadlines zijn uitdagend, maar dat gaat  goed samen met de vrijheid die je krijgt in het zelf invullen van je taken. Ik ben heel enthousiast over de manier waarop ik in deze functie mijn 2de IT organisatie in korte tijd kan leren kennen en kan helpen verbeteren.

Als je zelf ook enthousiast bent geworden over deze mogelijkheden en er nog meer over wilt weten, dan hoor ik graag van je! Mochten de bovenstaande werkzaamheden je niet direct aanspreken, dan is het goed om te weten dat er binnen Calco collega’s actief zijn in bijna elke denkbare functie in de IT. Weet dus dat Calco nog genoeg andere opties heeft! Wil je daar meer over weten, of meer horen over mijn dagelijkse werkzaamheden? Neem dan contact met me op.

Onze opdrachtgevers