Wat doe je de hele dag als developer?

Naar overzicht

Developer, software ontwikkelaar, programmeur; ik ben het allemaal. Voordat ik deze functie kreeg, was ik vooral benieuwd naar 1 ding: wat doe je nu precies de hele dag? 

Ik zit in een scrumteam en we werken aan een applicatie. Als de sprint is gestart, pak je een user story/taak op van het scrumbord en hiermee ga je aan de slag. Hier een overzicht van hoe mijn werkdag er vaak uit ziet!

9.30 uur - Daily (ook wel standup genoemd)

Met het hele team verzamelen we ons voor het digitale scrumbord. Dit is een smart-board waarop alle taken van deze 2 weken staan. Door verschillende kolommen kunnen we zien hoe ver we zijn. Ieder persoon heeft maximaal 1 taak (story) op zijn naam staan en vertelt hier kort over. Dit is het moment van de dag waarop je terug kijkt naar wat je gedaan hebt, wat je nog gaat doen en of er iets is waar je hulp bij nodig hebt.

9.45 uur - Review

Werk dat af is, is pas écht af als het gereviewd is door een collega. Tijdens de daily spreken we daarom vaak af wie elkaars code gaat bekijken. Ik ga naast een collega zitten om samen mijn stukje code door te nemen. Als ik geluk heb krijg ik hier nog wat verbeterpunten, want daar leer ik veel van!

10.15 uur - Weekly (wekelijkse standup met mensen in soortgelijke functie)

Met een groepje ontwikkelaars van andere teams meeten we eens per week voor een update. Hier vertellen we elkaar met welke (nieuwe) technieken we werken en aan welke applicaties we werken. Dit is bijzonder handig als je tegen een probleem aanloopt. Er is altijd kans dat iemand hetzelfde een keer eerder heeft meegemaakt. Door elkaar te ontmoeten kom je hier snel genoeg achter en kun je elkaar helpen!

10.30 uur - Ontwikkelen

Ken je dat gevoel dat je iets aan het maken bent en er helemaal in op kunt gaan? Bijvoorbeeld een puzzel op een druilerige dag? Dat gevoel heb ik gelukkig heel vaak als ik aan het programmeren ben. Je bent aan het puzzelen met code. Ik ga verder met mijn story. Ik google waar ik tegenaan loop. Uitproberen, nog eens goed nalezen wat er gebeurt. Opnieuw proberen, testen, herschrijven, aha-momentjes. En dan dat machtige gevoel als het werkt: Yes!

Het is super uitdagend, interessant en je moet continu je hersens gebruiken!

12.00 uur - Lunch

Ik lunch met een vast groepje collega's in de Delta Lloyd kantine. Eens per week lunch ik met Calco-collega's die ook bij Delta Lloyd werken. Interessant om te horen waar iedereen mee bezig is en wat er gebeurt op verschillende afdelingen. En natuurlijk bespreken we dan ook Calco gerelateerde zaken. Zoals de grote vraag: wat zou die hint toch betekenen die ze gaven over het Calco gala?

12.45 uur - Ontwikkelen

Tijd voor pair programming. Dit is programmeren in tweetallen. Hier leer ik erg veel van! Het is sowieso handig om te doen, omdat je samen net wat scherper bent, meerdere ideeën hebt en omdat je dingen als typefoutjes sneller spot. Daarnaast verplicht het je om aan elkaar uit te leggen wat je aan het doen bent en dit helpt enorm in het denkproces.

We werken volgens het principe van Test Driven Development: eerst een test schrijven en daarna pas de echte code. We beginnen hiermee door het schrijven van een unit test. Dit is een stukje code waarmee je een andere klein stukje code kunt testen. Hierdoor kun je later checken of de code goed is, ook als je het verandert. Na het schrijven van de test, is het tijd voor het echte werk. We gaan aan de slag.

14.30 uur - Update kennissessies/ cursussen

Met een klein groepje collega's organiseren we kennissessies en regelen we cursussen. We overleggen kort hoe het er voor staat en wat er nog geregeld moet worden de komende tijd.

15.00 uur - Ontwikkelen

Doordat we tijdens het schrijven van de test al hebben moeten nadenken hoe het stukje programmatuur precies moet werken, hebben we al een goed idee van hoe de code eruit moet gaan zien. Ook nu zoeken we regelmatig online voor voorbeelden. We proberen onze net-geschreven test uit. Hij faalt, nog wat dingen aanpassen... Tot dat moment dat we groene vinkjes zien: het is gelukt!

18.00 uur - Einde

In het ideale geval heb ik precies iets afgerond en check ik mijn code in op de master. Zo kunnen collega's mijn stukje code ook bekijken.

Conclusie

Veel code dus, zo op een dag! Maar ik vind het erg leuk :) Het is super uitdagend, interessant en je moet continu je hersens gebruiken! Als je aanleg hebt om te puzzelen met code, zou ik er 100% voor gaan!

Heb je vragen over mijn dag of heb je dingen waar je meer over wilt weten? Ik geef graag tips, dus mail me of stuur een bericht via LinkedIn als je je aangesproken voelt.

Onze opdrachtgevers