Wanneer ben je een échte IT'er?

Naar overzicht

Gestart met het IT traineeship van Calco had ik 1 doel: een échte IT'er worden. Als je in een korte tijd een nieuw vak leert, ben je er ook in kortere tijd mee bezig om je de wereld ervan eigen te maken. Daarom besloot ik me er vol in te storten en mijn best te doen om een echte, legit, credible developer te worden. Maar wanneer ben je dat eigenlijk? En nu ik bijna klaar ben met het traineeship: is het me gelukt?

Als je mee kunt praten met de buzzwords

Ik merk dat ik steeds beter mee kan praten. Wat me hierbij heeft geholpen is het bezoeken van veel Meetups. Aan de onderwerpen van praatjes die worden gehouden kun je vaak al zien wat de nieuwste trends zijn. En doordat ik inmiddels al een hoop ervaring heb opgedaan, kan ik alles een stuk beter plaatsen dan in het begin van mijn traineeship. 

Als je lid wordt van een clubje

Mijn collega's gaven mij de tip om lid te worden van NLJUG, de Nederlandse Java User Group. Hun vakblad staat prominent in het tijdschriftenrek in mijn woonkamer en steeds als ik ernaar kijk, geeft het me een goed gevoel. Such a pro ;)

Als je laptop is volgeplakt met stickers

Stickers

Menig spreker van een IT-event betreedt het podium, klapt zijn/haar laptop open en BAM; een forse verzameling stickers is te zien op bovenkant van de laptop. Stickers uitdelen van favoriete programmeertalen en frameworks; daar maak je dus serieus vrienden mee. Het is het ultieme statussymbool van de toegewijde programmeur. Zelf heb ik dus ook braaf stickers verzameld. Ik heb inmiddels een hele verzameling.

Als je met een hackathon hebt meegedaan

IT-cultuur opsnuiven doe je natuurlijk bij echte IT-events. Na een paar maanden bij Calco, werden we uitgenodigd om mee te doen aan een hackathon; de Dutch Open Hackathon. Ik dacht direct; dat moet ik doen! Een hackathon is het ultieme IT-event. Toen we aankwamen bij het event zagen we al dat de rest zich al heel goed had voorbereid. Dit gingen we niet winnen! Toch hebben we ons best gedaan, veel geleerd en ook een leuke tijd gehad.

De tweede hackathon waaraan ik meedeed was de NN Hackathon en dit ging gelukkig een stuk beter. Zelfs zo goed dat we hebben gewonnen! Zie ook mijn blog hierover.

Als je IT-conferenties bezoekt

Naast hackathons en Meetups, is het ook zeer de moeite waard om eens een IT-conferentie te bezoeken. Hier spreek je collega's, doe je nieuwe contacten op en bovenal; leer je een hoop interessante nieuwe dingen.

2018 is voor mijn een mooi conferentiejaar. Ik heb het geluk dat ik al meerdere conferenties heb mogen bezoeken; DevCon, TEQnation en J-Spring. Maar misschien nog wel het mooiste: ik ga voor het eerst naar een internationale conferentie! QCon in San Francisco, 1 van de software hoofdsteden van de wereld. Ik ga hier naar toe met mijn NN Hackathon team, want dit was onze prijs. Mooi hè!

En? Voel ik me al een echte IT’er?

Ja! Gelukkig wel. En ik weet inmiddels ook dat mijn inspanningen geen vereisten zijn om een ‘echte IT’er’ te zijn.

Wanneer je een echte programmeur bent? Als je code schrijft! Wanneer je een echte IT’er bent? Als je een baan hebt in de IT. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld.

Mijn quest naar het echte IT’erschap was voor een groot deel berust op mijn wens om me zo snel mogelijk op mijn plek te voelen en onzekerheid te onderdrukken. Met vol enthousiasme een compleet nieuw beroep uitoefenen is natuurlijk ook een mega uitdaging!

Toch hebben mijn avonturen me heel wat gebracht. Ik heb veel geleerd. Ik heb veel leuke contacten opgedaan. Ik ben op de hoogte van nieuwe trends. En daarnaast heb ik ook veel lol gehad :)

Laatste blog

Bijna twee jaar geleden startte ik met de Calco MasterClass. Ik heb enorm veel geleerd, ben erg blij met de carrière mogelijkheden die ik nu heb en ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gehad! Mijn rol als Calco ambassadeur houdt op, maar ik ben altijd te bereiken voor het beantwoorden van vragen en het geven van tips op LinkedIn. Bedankt voor het lezen van mijn laatste Calco-blog!

Onze opdrachtgevers