Waarom de IT jou moet boeien!

Naar overzicht

Het is vrijdag 15 april en ik sta samen met een aantal collega’s bij de Calco stand op de Nationale Carrièrebeurs. Een dag waarop je veel nieuwe mensen spreekt! Sommigen van hen hebben al van Calco gehoord en maken gebruik van de gelegenheid om Calco beter te leren kennen, terwijl anderen nog geen idee hebben wat Calco is. Tot mijn verbazing spreek ik ook veel mensen die aangeven überhaupt geen interesse te hebben om in de IT te werken of die denken dat de IT wereld niet bij ze past. In deze blog leg ik je uit waarom deze mensen zich vergissen!

Wanneer mensen aangeven dat ze niet de ambitie hebben om in de IT aan de slag te gaan, geef ik altijd aan dat – in welk vakgebied je ook aan de slag gaat - je niet om de IT heen kan. Dit besef is voor mij dan ook de reden geweest om de kans te grijpen en via Calco een IT’er te worden! Met een bachelor of master diploma op zak, maakt je eerste baan bijna altijd onderdeel uit van een bedrijfsproces dat ondersteund wordt door IT (denk bijvoorbeeld aan computers, programma’s, netwerken enz.). En de komende jaren zullen deze bedrijfsprocessen alleen maar meer afhankelijk worden van de IT. Wat ik daardoor besefte, is dat – wanneer je echt van meerwaarde wilt zijn in het bedrijfsproces – het je enorm gaat helpen als je de IT component erachter begrijpt!

Als ik tijdens het gesprek door ga vragen, blijkt het dat het beeld dat deze persoon van de IT heeft niet klopt.

Het komt ook nog vaak voor dat ik tijdens zo’n dag sta te praten met iemand die aangeeft dat hij/zij bang is dat de IT wereld niet bij hem of haar past. Als ik tijdens het gesprek door ga vragen, blijkt het dat het beeld dat deze persoon van de IT heeft niet klopt. Het beeld dat ik zelf van de IT had voordat ik bij Calco aan de slag ging, bleek ook totaal niet te kloppen! De IT is meer, heel veel meer, dan programmeren en het oplossen van complexe technische componenten. Natuurlijk speelt de techniek een belangrijke rol in IT-organisaties, maar toch is de meerderheid van de functies in de IT niet direct technisch. In deze functies wordt er natuurlijk wel gepraat over en gewerkt met de techniek, maar je hoeft zelf niet te programmeren. De functies zijn bijvoorbeeld gericht op de samenwerking tussen de IT wereld en het bedrijf waar dit onderdeel van is, of op het optimaliseren van processen die in de IT-organisatie gebruikt worden. De IT wereld is daarmee enorm veelzijdig en ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen wel een plekje is, ongeacht je studierichting!

Natuurlijk blijft het spannend om bij Calco te beginnen en de IT in te stappen, omdat je niet precies weet waar je aan begint… Mijn reden om het toch te doen was uiteindelijk heel simpel: je start bij Calco een traject van 2 jaar. Mocht je er na enige tijd achter komen dat je niet de rest van je leven in de IT wilt blijven werken, dan kun je altijd nog weer terug naar het vakgebied van je studie. Alleen deze keer breng je twee jaar IT ervaring mee! Iets was binnen elk vakgebied een meerwaarde is.

Nog niet helemaal overtuigd of wil je meer weten over Calco? Neem dan contact met me op! 

Onze opdrachtgevers