Van programmeur tot IAM adviseur

Gastblog door Luca Dolstra
Naar overzicht

Toen ik bij Calco binnenkwam was het voor mij stiekem wel duidelijk: ik wilde programmeur worden. Nu, een jaar later, werk ik als onderdeel van een IAM taskforce bij de ING, pure business. Wat is er veranderd in mijn werk in de IT?

DevOps: Wat deed ik toen?

Even een kort stukje cv: wat houden die functies in? Ik begon bij de ING als programmeur, of beter gezegd, DevOps Engineer. Bij programmeren kunnen de meeste mensen zich wel wat voorstellen: je schrijft code voor programma’s en onderhoudt bestaande applicaties. Bij de ING doen we dat in een klein team die we een squad noemen. Het werk is technisch en progressief: hoe automatiseren we menselijk werk zodat het waarde toevoegt aan het bedrijf?

Programmeren is alles behalve saai: je dag ziet er nooit uit zoals je van te voren dacht, want een applicatie en de mensen die ermee werken doen elke dag onverwachte dingen. Dit maakt het werk ontzettend uitdagend en spannend. Daarnaast kun je je creativiteit volledig kwijt. Bij de ING word je enorm uitgedaagd om zelf met ideeën te komen en die dan ook echt uit te werken voor een applicatie die door duizenden mensen wordt gebruikt en dat geeft een enorme kick. 

IT is mensenwerk

Toen ik besloot toch meer de business in te duiken en terecht kwam bij de Taskforce IAM, kreeg ik weer een hele andere zijde van de IT te zien. Geen code meer, maar veel documentatie, procedures en nieuwe lastige termen, maar vooral: mensen. Waar ik eerst vooral binnen mijn squad werkte, een hecht team met weinig zijsturing van buitenaf, werk ik nu voor een afdeling die reikt van Amsterdam tot Polen en India. Dit betekent veel meetings, face-to-face of over Skype, met een enorm breed scala aan mensen.

Wat mijn werk inhoudt vraagt meer uitleg:  als bank en groot IT bedrijf heeft de ING natuurlijk de verantwoordelijkheid om extra aandacht te besteden aan veiligheid. De bank werkt met honderden applicaties, elk met daarin gevoelige informatie van klanten en bedrijven: informatie die geld waard is. De veiligheid van de bank waarborgen is één van haar belangrijkste taken. In een tijd waarin een bank meer een IT-bedrijf is dan een grote kluis met geld, betekent dat hoofdzakelijk dat elke van de honderden applicaties waar een bank mee werkt - van internetbankieren tot interne email – goed beveiligd is en tegen een stootje kan. Om dit te garanderen worden er regels en procedures opgesteld, Key Controls, waar elke applicatie aan moet voldoen. Of ze dit doen wordt periodiek vastgelegd en gecontroleerd.

IAM is een subcategorie van die regels, oftewel Key Controls. Het staat voor Identity en Access Management: het regulieren wie op welke manier toegang krijgt tot welke applicaties (assets). Dus hoe krijg je een wachtwoord? Wie geeft toestemming voor het verwijderen van een account? Voor al dit soort vragen worden strenge eisen gesteld. Hier wordt steeds strenger op toegezien en omdat er in korte tijd tientallen van deze Key Controls voor IAM zijn bijgekomen, had de afdeling waarvoor ik werk handen te kort om dit allemaal vast te leggen. Daar ligt precies mijn taak: ik ondersteun teams om hun procedures op te stellen en te implementeren. En dat is minstens net zo spannend: ik moet teams leren dingen te doen waar ik een half jaar geleden nog nooit van gehoord had. Als dat lukt en je niet alleen de applicatie, maar ook echt de mensen begint te doorgronden, wil je om 5 uur toch echt nog niet naar huis.

Als dat lukt en je niet alleen de applicatie, maar ook echt de mensen begint te doorgronden, wil je om 5 uur toch echt nog niet naar huis.

Als programmeur in de business: een vis op het droge?

De overgang van keiharde techniek naar pure business lijkt een 180-graden omslag. En misschien is dat ook zo, maar onmogelijk is het niet. Het geluk is dat ik bij hetzelfde bedrijf ben blijven werken: de ING mentaliteit zie je in elke afdeling en op elk niveau. Daarnaast blijkt mijn programmer way-of-thinking soms nog goed van pas te komen: waar je als adviseur op riskgebied sterk op het proces gericht moet zijn, denk ik juist pragmatischer. Door die pragmatische insteek ben ik nu tot Scrum Master van het team benoemd: ik regel hoe we onze taken plannen en ik leid de verschillende meetings binnen ons team.

Daarnaast komt mijn technische achtergrond ook van pas bij het praten met de teamleden van de applicatie waar ik voor aan de slag ben. Zij vinden het fijn om iemand tegenover zich te hebben die hun kant van het verhaal begrijpt, waardoor ik discrepanties tussen wat moet en wat technisch kan, goed kan mitigeren. Al met al geeft de combinatie tussen creatief denken, een technische achtergrond en gevoel voor processen en mensen mij nu een stevige ondergrond om mijn werk te doen. Als ik zie wat ik in deze tijd(vanaf mijn inzet in januari) heb bereikt en geleerd, sta ik versteld van hoeveel mogelijk is. Als je maar met een open geest het proces induikt, van een beetje spanning houdt en altijd dorstig blijft naar méér is IT the place to be. 

Onze opdrachtgevers