To code or not to code

Naar overzicht

Afgelopen week las ik een stukje in het NRC Handelsblad waar collega Laurie Peters vertelde hoe je jezelf kan leren programmeren. Gelijk even mijn excuses aanbieden aan Laurie, want het artikel is al van 6 mei 2015, dus ik ben een beetje laat. Je kunt het trouwens nalezen op http://www.calco.nl/weblog/hello-world. Het is een aanrader! Vrijwel alle sites die ik in mijn geploeter heb bezocht komen terug in het artikel. Daarom een blog hoe ik mijzelf met hulp van Calco heb leren programmeren.

Na mijn sollicitatie bij Calco wees de recruiter mij op de gratis courses op www.codeacedemy.com. Deze courses bleken een erg leuke en speelse manier te zijn om kennis te maken met bijvoorbeeld HTML. Tijdens mijn eerste maand bij Calco heb ik wat java oefeningen gedaan, maar toen een functie bij SNS in zicht kwam ben ik overgestapt naar C++. Internet staat vol met tutorials en boeken om snel aan de slag te gaan. Ik begon met een Nederlandstalig boek waar je per hoofdstuk bijbehorende kennis kon oefenen, zodat het niet alleen theoretisch bleef. En dat is toch het belangrijkste. Elk stukje code overtypen om er gevoel mee te krijgen en werkelijk niets over het hoofd te zien. In C++ kan de kleinste afwijking al tot foutmeldingen leiden en vaak zit dat in een vervelende typo. Je moet zeer accuraat werken en dat leer je niet door alleen te lezen.

Je kunt bijvoorbeeld op 101 manieren een huis beschrijven, maar je hebt het toch echt steeds over hetzelfde huis

Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij SNS. Het begin was vrij moeilijk. Code is echt een taal. Zoals elke romanschrijver zijn stijl van schrijven heeft, heeft elke ontwikkelaar ook zijn eigen stijl. Dus naast harde kennis over de taal zelf, moet je ook wennen aan de stijl van code. Je kunt bijvoorbeeld op 101 manieren een huis beschrijven, maar je hebt het toch echt steeds over hetzelfde huis. Bij SNS begon ik met het behandelen van incidenten, waardoor ik in korte tijd de hele applicatie ben doorgegaan en steeds meer code structuren begon te herkennen vanuit de boeken en tutorials die ik las. Daarnaast werkte ik niet aan één deel van een applicatie, maar brachten de incidenten mij door de hele code.

Uiteindelijk wil je graag ook een papieren bewijs halen van je codeer kennis. Zo volg ik op dit moment opleidingen via cppinstitute.org en volg ik in oktober een python cursus. Calco biedt allerlei mogelijkheden om tot een certificering te komen. Al tijdens mijn tweede maand bij Calco heb ik een SQL certificering behaald. Code schrijf je zelden in één taal en je maakt regelmatig uitstapjes naar andere talen, omdat die eenmaal beter geschikt zijn voor bepaalde oplossingen.

Je kunt zeer snel je weg vinden in code, maar een taal echt eigen maken kost tijd, veel ‘pielen’ en doorzettingsvermogen. Je hoeft echt geen ster te zijn in wiskunde en je hoeft jezelf ook niet op te sluiten op een stoffige zolderkamer. Je kunt het helemaal zelf doen en je kunt het samen met Calco doen. Laurie en ik zijn toevallig tegelijk begonnen bij Calco, gingen al snel onze eigen weg, maar liepen ook tegen dezelfde problemen aan. Dan is het heel leuk om dat tijdens één van de vele Calco events te bespreken en elkaar verder te helpen.

Wil jij samen coderen met Calco? We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe collega’s. Stel me gerust een vraag via Twitter en LinkedIn.

Onze opdrachtgevers