Till 2019 and beyond!

Naar overzicht

Ik schrijf deze blogpost vlak nadat we met z’n allen het nieuwe jaar hebben ingeluid. En ondanks dat veel mensen al lang geen goede voornemens meer hebben (“Die werken toch niet!”) ben ik er nog altijd een sucker voor. Als kind was ik al heel blij als het tijd was voor een nieuw, schoon schriftje op school. Letterlijk een schone lei, heerlijk!  

Terugblik 2018

Op 1 januari 2018 ben ik officieel in dienst getreden bij Calco als Masterclass Professional. Een nieuwe baan, een frisse start! Na twee maanden opleiding begon mijn inzet bij Ahold Delhaize als IT-projectmanager. Het was best overweldigend: een nieuwe plek, nieuwe collega’s en vooral heel veel informatie over zaken waar ik nog nauwelijks weet van had. De vuurdoop kwam al snel toen mijn eerste project, onze verbinding naar de Cloud, live ging. De week ervoor was ontzettend hectisch, maar wat was het een lekker gevoel om alle stakeholders te laten weten dat het goed was gegaan! Ik kreeg de smaak te pakken en deed nog een aantal kleine projecten. Maar ik werd ook geconfronteerd met het feit dat ik een teamspeler ben en dat ik het miste om ergens bij te horen. Successen in je eentje vieren is leuk, maar nog veel liever bouw ik samen aan de weg! Gaandeweg kreeg ik dan ook een plekje in het cloud-projectteam. Hier leerde ik heel snel ontzettend veel over de cloud-omgeving, maar maakte ik ook kennis met de dagelijkse praktijk als scrummaster. De backlog maken en bijhouden, stand-up calls faciliteren, het team dienend leiden, dealen met impediments: ik heb er tot op de dag van vandaag mijn handen vol aan

Vooruitblik 2019

Bij terugblikken hoort ook vooruitblikken. Als je voor Calco werkt en bij een klant bent ingezet, spreek je in ieder geval maandelijks met jouw fieldmanager. Eens per halfjaar is dat gesprek iets formeler, vergelijkbaar met een beoordelingsgesprek. Dit is best spannend, want op dat moment krijg je onder andere een officiële beoordeling vanuit jouw opdrachtgever. Daarnaast is het een heel goed moment om de verwachtingen voor de toekomst naar elkaar uit te spreken. Voor mij persoonlijk nog veel belangrijker dan de terugblik. Ik ben namelijk heel blij met alles wat ik in de eerste tien maanden van mijn inzet heb mogen doen en leren, maar besef me elke dag weer dat ik nog LANG niet uitgeleerd ben (ben je dat ooit?) over álles wat met werken in de Cloud te maken heeft.

Tijdens mijn werk leidt mijn nieuwsgierigheid naar de inhoud van het werk van mijn teamgenoten me soms naar documentatie in de diepste krochten van het internet. Lappen tekst en tekeningen die alleen maar meer vragen oproepen. Weinig zinvol, eigenlijk. Vaak probeer ik dat op te lossen door mijn collega’s te vragen, in wat ik “Jip-en-Janneke-taal" noem, aan mij uit te leggen wat ze precies doen. Maar ik merk ook dat het niet genoeg is. Mijn teamgenoten werken veel aan hele specifieke onderwerpen. Reuze interessant, maar ook heel verwarrend als je de basis niet helemaal beheerst. 

Voornemens

Voor 2019 heb ik veel goede voornemens, maar door mijn ‘beoordelingsgesprek’ heb ik op werkgebied de volgende kunnen formuleren:

  1. Mijn (project)managementvaardigheden verder verbeteren. Dat ik mijn eigen dagelijkse werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoer is heel belangrijk;
  2. Nieuwsgierig blijven, maar wel op een constructieve manier. Ik wil een kader creëren van de grondbeginselen die ik moet begrijpen en me daarin verdiepen, om op de lange termijn ook de specifiekere onderwerpen beter te begrijpen.

De juiste hulp is er, de energie ook… Ik heb er heel veel vertrouwen in dat 2019 weer een leerzaam jaar wordt voor mij!

Heb jij zelf ook goede voornemens? Bijvoorbeeld om nu eindelijk eens de sprong in het diepe te wagen en die carrièreswitch naar de IT te maken? Je kunt altijd contact met me opnemen! 

Onze opdrachtgevers