#StappenMaken

Naar overzicht

Aankomende week staat de jaarlijkse SNS hackathon weer op het programma. Zo’n 150 man sluit zich vrijwillig 24 uur op om aan ideeën te werken waar we normaal gesproken niet aan toe komen. Het doel is om binnen 24 uur werkende applicaties op te leveren, te presenteren en een plekje op het onzichtbare podium te bemachtigen. Oh ja, slapen doe je thuis maar.

Vanuit Calco werd ik twee jaar geleden al gevraagd om mee te doen aan een andere hackathon, maar ik heb toen vriendelijk bedankt. Ik ging ervan uit dat ik geen bijdrage kon leveren aan een applicatie en het leek me allemaal te ambitieus. Gelukkig bestaat ‘te ambitieus’ niet binnen Calco en doet Calco dit jaar ook mee aan de SNS Hackathon. Calco’ers vanuit verschillende afdelingen binnen SNS gaan samen aan een leuk project werken. Ik ben erg benieuwd waar ze aan gaan werken en hoe het eindresultaat er uitziet.

Hoe onzeker ik twee jaar geleden was, hoe vol zelfvertrouwen ik nu ben

Zelf doe ik namelijk mee met twee andere groepen. Hoe onzeker ik twee jaar geleden was, hoe vol zelfvertrouwen ik nu ben. Het neigt langzaam naar arrogantie. Wat een verschil met twee jaar geleden! Het is altijd leuk om gevraagd te worden en al helemaal voor twee projecten. Pas later realiseerde ik me dat slapen dan ook echt uitgesloten is.

Ik kan uiteraard nog niet vertellen waar we aan gaan werken, maar het zijn twee ontzettende leuke projecten. In het ene project werk ik nauw samen met onze front-end app ontwikkelaars, waardoor ik waarschijnlijk een ervaring op ga doen die ik normaal gesproken niet zou krijgen. Het tweede project is totaal anders. In plaats van de front-end van het eerste project werk ik in het tweede project juist samen met een back-end team en technisch beheer, die verantwoordelijk zijn voor de daadwerkelijke verwerking en monitoring van betalingen. Ik werk dan in een keten van front-end, middleware en back-end en doe in 24 uur enkele weken aan ervaring op. 

Zoals ik eerder beschreven heb, kan je vanuit huis in enkele weken/maanden leren programmeren. Het begrijpen van een applicatielandschap zoals een keten duurt veel langer en dat vind je niet in een boek. Een bestaande keten bij een bank is bovendien erg lastig. Normaal gesproken moet je van alles afstemmen en je houden aan allerlei regels over styling, berichtformaten en deadlines. In een hackathon mag je echter hacken. Even niet alle regels volgen, geen formele ontwerpen en 100 mails per interface. Nee, je zit naast elkaar en je hackt samen een beginnende applicatie in elkaar. En uiteraard hoeft die niet van A tot Z te werken en alle gewenste functionaliteit te bevatten, maar het moet een goed beeld geven aan belangstellenden.

Na twee jaar Calco ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Ik heb nog steeds stappen te maken. Hopelijk kan ik met deze hackathon een hele grote stap maken. Wil jij samen met Calco stappen maken? We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe collega’s. Stel me gerust een vraag via Twitter en LinkedIn.

Onze opdrachtgevers