Sprints, pokeren en de definition of done

Naar overzicht

Sinds een paar weken zijn we met het team begonnen met een andere manier van werken. Ook wij zijn begonnen met het welbekende Scrum werken. Een term die je misschien ook wel eens tegen bent gekomen in de weblogs van mijn mede ambassadeurs.

Voor iemand die bij Calco begonnen is, is Scrum namelijk zeker bekend. Als je bij Calco begint aan de opleidingsperiode, leer je de beginselen van het Scrum werken en haal je het Scrum certificaat. Om het helemaal onder de knie te krijgen, werk je de rest van de opleidingsperiode ook volgens de Scrum werkwijze.

Maar zoals de meeste mensen bij een organisatie verandering, vroeg ook ik me af: ‘Wat houdt deze nieuwe manier van werken nu precies in?

Ik was dus zeker enthousiast om deze werkwijze ook toe te passen in mijn werk bij PostNL! Maar zoals de meeste mensen bij een organisatie verandering, vroeg ook ik me af: ‘Wat houdt deze nieuwe manier van werken nu precies in? En hoe verandert dit de manier waarop ik mijn werk doe?

Te beginnen met het werken in sprints! Een sprint is een bepaalde periode die je afspreekt, meestal 2-4 weken, waarin je een bepaald product kan opleveren. Dit product moet voldoen aan de zogenaamde “definition of done”. Het team spreekt hierin met elkaar af wanneer ze het product nu echt ‘klaar’ kunnen noemen.

Om af te spreken wat je als team precies kunt oppakken in een sprint, moet je inschatten hoeveel werk het gaat kosten. Dit doe je tijdens de sprint planning in een heuse pokersessie! Tijdens dit potje planning poker wordt het werk in brokjes opgedeeld en krijgt elk deel een bepaald aantal ‘punten’, een hoger aantal punten voor meer werk. Het team bepaalt zo hoeveel werk er opgenomen kan worden in een sprint.

Wij zijn nu net begonnen aan onze tweede sprint. En zoals bij elke verandering is het even wennen, maar ik ben er zeker positief over en heb veel zin om op deze manier verder te werken!

Heb jij ook zin gekregen om aan de slag te gaan, maar heb je nog een paar vragen? Stel ze gerust via LinkedIn of Twitter (Tess_Calco). Of ben je er al helemaal zeker van? Solliciteer dan direct via de site!

Onze opdrachtgevers