Snuffelen aan het testmanagement

Naar overzicht

Of ik even voor testmanager zou willen spelen, aangezien die drieënhalve week op vakantie ging. Sure! Stoer knikte ik naar mijn manager dat ik dat varkentje wel zou wassen. Toen ik even later nog eens goed nadacht over waar ik ‘ja’ tegen had gezegd, drong tot me door dat ik nog maar three months in was. Dat ik amper testervaring heb. Dat ik eigenlijk gewoon ‘maar’ een taalkundige ben, verdwaald op een IT-afdeling binnen de bank… Maar deze kans liet ik uiteraard niet aan me voorbij gaan!

Of ik even voor testmanager zou willen spelen.. Sure!

Vanaf dat moment vulde mijn agenda zich in rap tempo met diverse meetings. Zo haakte ik aan bij de dag- en weekstarts van de productmanagers, besprak ik release-items met de releasemanager en werd ik uitgenodigd om mee te denken over testen in verscheidene projecten. Bovendien mocht ik nu aanwezig zijn bij de maandelijkse dashboardmeeting en daar mijn zegje doen over de stand van zaken binnen het testteam.

Met name dit laatste pakte leuk uit, omdat mijn beste vriend HP ALM (een testtool, zie blog nummer 4) de mogelijkheid biedt om een dashboard te genereren vanuit de data die er toch al in opgeslagen zijn. Bij ‘data’ moet je bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid testruns en testgevallen die we doorlopen hebben, het aantal defects dat daarbij gevonden is en de tijd die het de vendor heeft gekost om ze op te lossen. Deze data verschaffen logischerwijs veel inzicht in het testproces en kunnen als bewijs fungeren voor het al dan niet nakomen van afspraken. Waar voorheen het testdashboard bestond uit een powerpointslide met wat regeltjes tekst, sloeg ik iedereen nu met harde cijfers en bontgekleurde grafieken om de oren!

Tussen de vele meetings door was ik verder druk met het maken van een goede testplanning. De opleveringsdatum van een testobject vanuit IBM wil nog wel eens verschuiven en ik probeerde onze testuitvoering daar zo goed mogelijk op aan te laten sluiten. Af en toe best lastig, vooral als er ‘spoeditems’ tussendoor kwamen fietsen: applicaties die snel geüpdatet moesten worden omdat de verouderde versie een beveiligingsrisico bleek te vormen voor de bank. Al met al heb ik me denk ik aardig staande weten te houden en stiekem zou ik het niet erg vinden als mijn testmanager dit jaar nog een keer de zon opzoekt!

Klinkt de IT als een wereld die je zou willen ontdekken, maar twijfel je nog of heb je vragen? Laat het me weten via LinkedIn of Twitter!

Onze opdrachtgevers