Smart Industry

Robots met ambities
Naar overzicht

Een robot als keynote speaker tijdens een event? Dat kan! MasterClass Professional Roosmarijn Buijs ging vorige maand naar Smart Industry en maakte daar kennis met robot Pepper. Benieuwd welke robots ze nog meer ontmoet heeft?

In veel landen staat technologische ontwikkeling hoog op de agenda, maar komt Nederland wel mee? Het initiatief SmartIndustry is in het leven geroepen om technologische ontwikkelingen en samenwerking op technologische innovaties in Nederland te stimuleren. En die stimulering heeft Nederland nodig, want: we lopen achter.

In de jaarbeurs organiseerden een collectief van overheidsinstellingen en bedrijven een gelijknamig event om de huidige ontwikkelingen uit te lichten en ambities voor de toekomst te formuleren en stimuleren. Wat was er op het event te zien? Informatietechnologie, big data, automatisering, sprekers uit het vakgebied en... heel veel robots. 

Als de keynote speaker een robot is, dan weet je dat het menens is
Roos En Pepper 1

Pepper staat voor 750 man, maar oogt niet zenuwachtig. Geen zweethandjes of spiekbriefjes, maar twee glinsterende ogen, een kaarsrechte houding en touchscreen op de borst. Je raadt het misschien al: Pepper is een robot. Samen met Willem verzorgt ze de Keynote voor SmartIndustry. Nu heeft Pepper Willems leiding nog nodig. Misschien kan ze het volgend jaar wel alleen af.

Pepper kan dingen voor je Googlen, houdt je agenda in de gaten en doet alles wat je wilt, als jij het kunt programmeren. Gezichtsherkenning en een gesprek zijn geen probleem. Daarom werd Pepper ook veel ingehuurd voor een originele liefdesboodschap op Valentijnsdag. YouTube staat vol met ontmoetingen met Pepper en de eerste reactie blijkt steevast een universele “Aaaaw” te zijn.

More than just a pretty face

Van bier tappen tot pallets verplaatsen en van tennisballen vangen tot entertainen, robots kunnen steeds meer. Het is dan ook waarschijnlijk dat ze een centrale rol blijven spelen in technologische innovaties in de nabije toekomst. Het SmartIndustry event stond er vol mee. Pepper ken je al, maar laat me je voorstellen aan twee heel andere robots.


Rechts in beeld één van de trotse programmeurs, links de toekomstige afnemers. Deze robot neemt het komende festivalseizoen de bar over. Kwestie van de goede hoek inprogrammeren en voilà: het perfecte biertje. Ok, niet echt. De programmeur bekent dat dit vooral een leuke stunt is en dat deze robot vooral bedoeld is voor inzet in de maakindustrie.

Deze 'bierrobot' is flexibel en vrij gemakkelijk in te programmeren om simpele, repetitieve taken uit te voeren.  De robots worden fysiek gemaakt in Zwitserland en hier geprogrammeerd in o.a. Python. De volgende uitdaging is een vriendelijkere interface, zodat het nog makkelijker wordt om de robot op de werkvloer in te stellen.

Collaborative robots, de makers van deze robot, geloven erin dat zogeheten ‘Cobots’ veel toevoegen op de werkvloer. Je kan ze makkelijk instellen en veilig naast de robot werken. Als er iets mis gaat en/of je wilt dat de robot stopt, kan dat met een simpele aanraking. Een goed alternatief voor de zware robot achter een hekwerk dus. 

De flexwerker

Misschien is een RR-afdeling(robot resources) nog toekomstmuziek, maar er bestaat al wel een robotuitzendbedrijf: Smart Robotics. Op de beurs stond een grote robot die pallets kon verplaatsen. Op een dashboard stel je het gewenste gedrag in. Bijvoorbeeld: til de pallet op, en leg hem ergens anders weer neer.

Deze en andere robots kan je inhuren als bedrijf, wanneer je een drukke periode in productie doormaakt, of gewoon structureel meer capaciteit nodig hebt. Smart Robotics heeft ook een Robotacademie opgericht en beoogt het komende jaar zo’n 30.000 cursisten op te leiden.

Smart Robotics groeit als kool. Zij zien robotica als dé groeimarkt bij uitstek en verwachten binnen no time robots niet alleen in de industrie, maar ook in de zorg en uiteraard als uitzendkracht. Ook ervaren zij veel meerwaarde van hun netwerkorganisatie. Hun tip: verzamel de juiste mensen om je organisatie heen en werk daar intensief mee samen.

Afbeelding Roos 3

Innoveren doe je samen

Samen kom je verder. Dit is dan ook een belangrijk thema op het SmartIndustry event, van gezamenlijke marktbediening met complexe (IT-)producten tot innoveren in de zorg. Kijk bijvoorbeeld naar de samenwerkingsverbanden onder onze opdrachtgevers: slimme sensoren bij FrieslandCampina (Smart Dairy Farming 3.03D Medical) of innovatie in 'imaging' bij het UMC Utrecht (3D Medical).

Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en om dit bij te benen heb je slimme samenwerkingsverbanden nodig, om creatief en flexibel in te spelen op deze markt. Slimme sensoren en geavanceerde imaging in een praatgrage robot? Binnenkort gewoon realiteit. 

Meer informatie

Meer weten over het jaarevent? Zie dan hier de terugblik. Al gehoord van fotonica? Ontdek de nieuwste trends in IT en maatschappij en download de presentatie van Willem Vermeend en Pepper. Ook kennismaken met een robot? Hier heb je keuze uit een aardige selectie. Wil je weten waarom Nederland zo achterloopt op robotvlak? Je bent niet de enige. Lees bijvoorbeeld dit tentatieve antwoord, met de bijpassende titel: "Waar blijven de robots?” 

Onze opdrachtgevers