Size does matter

Doet de grootte van een bedrijf er toe?
Naar overzicht

Tijdens mijn sollicitatiegesprek* bij Calco werd mij gevraagd voor wat voor bedrijf ik zou willen werken. Ik antwoordde met de branches die me interesseerden, maar toen ze verder vroegen naar de cultuur en grootte van mijn droombedrijf vond ik het toch moeilijk daar een uitspraak over te doen. Inmiddels ben ik al met verschillende projecten bij verschillende bedrijven in aanraking gekomen en het viel mij vooral op dat, naast de cultuur, de grootte van een bedrijf interessante verschillen met zich meebrengt.

Maar hoe weet je nou wat er bij jou past? Een groot of klein bedrijf? Een formele of informele cultuur? Om een beeld te schetsen ga ik even flink generaliseren. Pin me hier niet op vast, ieder bedrijf is uiteraard anders.

Maar hoe weet je nou wat er bij jou past? Een groot of klein bedrijf? Een formele of informele cultuur?

Grote bedrijven brengen vaak veel met zich mee: een breed scala aan afdelingen, functies en soms zelfs internationale mogelijkheden. Iets wat ontzettend leuk is natuurlijk. Je hebt zoveel opties en kunt zoveel kanten op. Kleine bedrijven hebben wat minder afdelingen, functies en zijn vaak niet internationaal georiënteerd. Maar in kleine bedrijven kun je wel snel je stempel drukken. Als je iets wilt veranderen is dat een stuk makkelijker dan bij een groot bedrijf waarbij de processen vaak langer zijn.

Kleine bedrijven kenmerken zich vaak voornamelijk door de ons-kent-ons sfeer. De directeur komt soms even een praatje maken en vrijwel iedereen kent elkaar bij de voornaam. In grote bedrijven is het wat moeilijker om alle personen te onthouden. Je afdeling en wat verdwaalde andere collega’s zal je wel kennen maar het is onmogelijk om de 1.000 andere namen ook allemaal te onthouden. De ons-kent-ons sfeer is uiteraard iets heel fijns, het is net een uit de kluiten gewassen familie. Maar er is wel veel minder dynamiek dan bij een groot bedrijf. Elke dag dezelfde mensen is erg gezellig, maar ook de gekke oom van de familie zal je dus elke dag zien. Er is weinig verloop en je moet dus wel wat geluk hebben met waar je terechtkomt.

Naast grootte had ik het ook over de cultuur. Een formele of informele voorkeur qua cultuur is echt iets heel persoonlijks. Iedereen in pak en kokerrok straalt status uit, maar hoe goed dat ook klinkt, het is soms ook wat meer afstandelijk. Een informele cultuur, waarbij iedereen in spijkerbroek loopt komt toch wat toegankelijker over.

Uiteindelijk moet je kijken naar wat er bij jou past, in welke omgeving komen jouw talenten het beste naar voren? Zo beperken bedrijfsculturen zich natuurlijk ook niet per se naar groot of klein en formeel of informeel. Bijvoorbeeld in een bedrijf waar het wat informeler is zal misschien ook wat minder structuur heersen. Minder regels klinkt natuurlijk goed, maar sommige mensen hebben juist regels en structuur nodig.

Ik zit in ieder geval op mijn plek. en ik merk dat ik mijn energie haal uit dingen voor elkaar krijgen. In grote, logge organisaties gaat dat wat moeilijker dan in kleine bedrijven. InTraffic is wat kleiner en ik merk dat ik hier echt verschil kan maken, iets wat ik ontzettend leuk vind. Het enige wat ik mis is het internationale aspect, maar wie weet kan ik dat verschil ooit ook nog maken ;-). Een formele of informele sfeer maakt voor mij niet echt uit, maar ik moet zeggen dat het wel ontspannend is dat ik ’s ochtends niet echt na hoef te denken over wat ik aantrek.

Wil je meer weten over Calco, InTraffic of gewoon gezellig een praatje maken? Dat kan! Ik ben te vinden op LinkedIn en Twitter (@Melissa_Calco).

*Sinds 01-06-2017 wordt er gebruik gemaakt van een assessmentdag i.p.v. een sollicitatiegesprek.
Onze opdrachtgevers