Scrum Master en nog meer?!

Naar overzicht

Er is de laatste weken veel veranderd en mijn rol is in een stroomversnelling beland. Naast Scrum Master voor het team dat zich bezig houdt met deployment, mag ik ook acteren als Agile Coach voor een ander team. 

Mensen coachen, teams coördineren en verantwoordelijk zijn voor het draaiend krijgen van pilots.. Het is hier fantastisch!

Als Scrum Master is het fijn om te zien dat het team graag op deze manier werkt: de verantwoordelijkheid van de op te leveren functionaliteit en op welke manier dit gebeurt, ligt nu bij het team, er is geen manager meer die aangeeft hoe dit tot stand moet komen. Het team heeft per slot van rekening jaren ervaring en de expertise om dit voor elkaar te krijgen. Ik zie de teamleden voorzichtig opbloeien en dat is toch mooi om te zien. Velen zijn al ‘oude rotten’ in het vak, maar kunnen met een lach op hun gezicht mee in deze nieuwe manier werken.

Het tweede team is verantwoordelijk voor de overige tooling van pijplijnen. Het grote verschil tussen de twee teams is dat dit tweede team werkt met DevOps in het achterhoofd: een mindset waarbij operationele activiteiten (beheer) en ontwikkeling samenwerken in één team (Meer weten over DevOps? Lees dan de blog van oud-collega David Engberts). Dit team werkt niet met Scrum, maar met Kanban, een werkwijze waarbij je uitgaat van een bijna ‘eindeloze’ stroom aan werk opgedeeld in blokken. De interactie met de klant is summier en de focus ligt vooral op het zo snel mogelijk, effectief en efficiënt werk afleveren. Zo worden ook de operationele activiteiten afgedekt. Incidenten en ‘requests’ zijn niet te voorzien, maar dienen wel geprioriteerd weg gewerkt te worden. De moeilijkheidsgraad is hier de tweedeling tussen onshore en offshore teamleden.

En die andere twee petten, business analist en projectleider?

Op dit moment ben ik business analist af. De aanzet voor het scrum team is gedaan, de eerste documentatie is opgeleverd en wordt levend en up-to-date gehouden door de Product Owner en natuurlijk door het team zelf. Ik focus mij vooral op het coachen van de bovenste twee teams en probeer mee te denken en kritische vragen te stellen. De pet ‘Projectleider’ zit steviger op mijn hoofd dan een maand geleden. Vanuit de Centers of Expertise ben ik gevraagd om naast de twee teams ook als projectleider te acteren. Gelukkig vallen beide bovenstaande teams in scope en mag ik (als projectleider) mijzelf (als Scrum Master en Agile Coach) geregeld vragen waar nou die opleveringen blijven. Naast de twee teams heb ik nog wat kleinere projectopleveringen, die zich vooral focussen op toekomstige techniek.

Mensen coachen, teams coördineren die zich bezig houden met nieuwe methodieken in de bank en verantwoordelijk zijn, als projectleider, voor het draaiend krijgen van pilots in relatie tot splinternieuwe techniek.. Het is hier fantastisch!

Ik krijg de laatste tijd meer en meer vragen over het projectleiderschap en vragen over hoe Calco dit mogelijk maakt en hier in ondersteund. Schroom niet om mij te benaderen via LinkedIn!

Onze opdrachtgevers