Scrum Master en meer?!

Naar overzicht

Eindelijk! Sinds een maand mag ik mezelf Scrum Master noemen. Althans, een scrum master-plus. Ik zal uitleggen waarom, maar ik zal jullie eerst een korte inleiding geven.

Binnen de bank zijn er verschillende Centers of Expertise (CoE), deze afdelingen werken aan nieuwe standaarden en richtlijnen in hun aandachtsgebieden. Zo zijn er tien CoE’s met aandachtsgebieden die Software Development bestrijken, maar bijvoorbeeld ook ‘Het Projectmanagerschap’ of het Design binnen de bank.

Naast de tien CoE’s loopt er binnen de bank ook een CICD-programma: ‘Continuous Integration, Continuous Delivery’. In een notendop: dit programma moet er voor gaan zorgen dat applicaties binnen de bank de mogelijkheid hebben om sneller, en het liefst automatisch (!), geüpdatet of veranderd te kunnen worden op de verschillende omgevingen. Om dit mogelijk te maken werken we met zogenaamde pijplijnen. De pijplijn is een lopende band voor elke applicatie binnen de bank, met daarboven tools die automatisch testen, integreren, ‘builden’ en deployen (het installeren van een applicatie, zodat het klaar is voor gebruik) mogelijk maakt. Indien dit allemaal automatisch loopt, scheelt dit enorme hoeveelheden tijd, haalt men menselijk handelen grotendeels uit het proces en is het inchecken van kleine changes een stuk efficiënter en effectiever.

Als Scrum Master is het mijn rol het team te coachen m.b.t. het Scrum proces. Ik ben dus niet de manager van het team.

Vanuit verschillende CoE’s ben ik, anderhalve maand geleden, gevraagd om als Scrum Master te acteren en een team te coachen wat zich bezig houdt met het deployen. Dit houdt in dat er tools opgezet moeten worden die het deployproces ondersteunen voor elk type applicatie. Hierbij is het belangrijk om ook alle randvoorwaarden, standaarden, richtlijnen en afhankelijkheden mee te nemen. We kunnen dus niet zomaar aan de slag met de installatie van een tool, maar moeten ook proactief de omgeving schetsen van het proces. Om wederom mijn metaforisch vermogen aan te spreken: We bouwen de televisie en schrijven bijna tegelijkertijd de handleiding voor de afstandsbediening.

Als Scrum Master is het mijn rol het team te coachen m.b.t. het Scrum proces. Ik ben dus niet de manager van het team. Het team organiseert en managet zichzelf en daarbij ook het werk wat de ‘klant’ graag gedaan wilt hebben. Als Scrum Master zorg ik voor transparantie in het team, faciliteer en draag ik bij aan heldere contact momenten, etc. In de basis is dit mijn rol, echter de complexe organisatie, de hoeveelheid afhankelijkheden en benodigde volgordelijkheid in de levering van waarde, zorgen ervoor dat het Scrum Team niet direct vrijblijvend aan de slag kan. Er is een ‘hoogover’ plan nodig, dat in grote lijnen schetst wat er allemaal nodig is.

Ik ben de laatste paar weken dan ook bezig geweest met het vastleggen van milestones, het maken van een roadmap voor het team en het inrichten van JIRA (een tool wat het scrumboard digitaal brengt). Zodoende neemt mijn nieuwe rol als Scrum Master ook een snuifje projectleider en een kneepje business analist met zich mee. Iets wat uniek aanvoelt en mij erg betrokken bij het proces en inhoud maakt.

Echte Scrum-puristen zouden op dit moment moord en brand schreeuwen. “Een Scrum Master met drie petten?!”, “Roadmap?!”. Per slot van rekening is een plan documentatie en dus een restrictie voor het team. In dit geval is een plan in de vorm van milestones en een roadmap noodzakelijk. In de roadmap is er geen sprake van ‘op te leveren producten’, maar ‘op te leveren functionaliteiten’. Verder is de volgordelijkheid op hoofdlijnen vastgelegd en heeft het team zelf controle over de invulling van de sprints (vaste timebox waarin een werkend stuk software moet worden opgeleverd) m.b.t. het opleveren van de functionaliteit. Er is geen sprake van totaalrestrictie.  De milestones in de roadmap zorgen voor een focus en helpen met het uitleggen van de gekozen richting aan de business en klant.

En hoe zit het dan met die drie petten: Scrum Master, projectleider en business analist? Twee van deze petten zullen grotendeels verdwijnen als het proces eenmaal loopt, ik zal deze dan mogen doorgeven aan het team zelf. In een veranderende wereld dienen zij, als zelf-organiserend en -managend team, de roadmap en milestones up-to-date te houden.

Eind juni zal ik, aan de hand van een presentatie, het team kennis laten maken met de Agile denkwijze en het Scrum framework. Begin juli starten we met de eerste sprint. In mijn volgende blog zal ik jullie absoluut meenemen in mijn rol als Scrum Master, de rol die Calco gespeeld heeft hierin, en kijken we waar die petten zijn gebleven.

Onze opdrachtgevers