Scrum in een ontwikkelteam

Naar overzicht

Als Calco’er ben ik op dit moment ingezet in een ontwikkelteam. Binnen dat ontwikkelteam verbeteren we een applicatie die ervoor zorgt dat informatie uit het hele bedrijf op één plek wordt bewaard. Op die manier baseert iedereen zich op dezelfde cijfers. Omdat software altijd verbeterd kan worden, hebben we een hele lijst met wensen vanuit onze klanten. We kunnen natuurlijk niet aan alles tegelijk werken, en bovendien kunnen de wensen van de klant veranderen op basis van nieuw inzicht. Daarom gebruiken we de -methodiek.

Scrum is een werkwijze die is gebaseerd op agile. Deze werkwijze zorgt ervoor dat we altijd werken aan wat voor onze klant op dat moment het belangrijkste is. Tegelijk zijn we flexibel, doordat we iedere twee weken opnieuw bepalen waar we aan gaan werken.

Die periode van twee weken heet een sprint. Omdat we iedere twee weken een sprintplanning hebben, is er maar twee weken de tijd voor een verandering. Dit zorgt ervoor dat grote vragen van de klant in kleine blokjes opgedeeld moeten worden – blokjes die binnen twee weken te realiseren zijn.

Omdat software altijd verbeterd kan worden, hebben we een hele lijst met wensen vanuit onze klanten.

Voor de teamleden is dat iedere keer weer een mooie uitdaging. We commiteren ons als groep aan een stapel werk en beloven de klant dat we dat af gaan krijgen. Binnen de sprint komen alle facetten van een IT-project aan de orde: analyse, bouw, test en implementatie. De verscheidenheid aan taken binnen zo’n korte periode vergt van het team een goede samenwerking. De informatie-analist helpt de tester, de programmeur helpt bij het implementeren; langzaam maar zeker wordt het team een groep allround IT-specialisten.

Als Calco’er is dit een ideale leerschool. Alle facetten van de IT komen aan bod, waardoor ook ik de kans krijg me te ontwikkelen tot een allrounder. Als team heeft het ook voordelen. Doordat we met alle specialisten nauw samen moeten werken, ontstaat er een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat is naast nuttig ook heel gezellig!

Ook voor onze klanten werkt dit goed. Binnen twee weken is er weer een verbetering aan de applicatie. Bovendien: mochten de wensen tijdens de sprint veranderen dan is dat geen probleem, want in de nieuwe sprint komt het belangrijkste weer eerst!

Onze opdrachtgevers