Rendementsdenken in de IT

Naar overzicht

In de zomer van 2015 was ik klaar met studeren: weliswaar een scriptie rijker, maar ook een dagbesteding armer. Kort daarna solliciteerde ik daarom bij Calco en nu zit ik deze winter wekelijks aan een vriend, familielid of oude bekende uit te leggen waarom ik opeens in de IT werk.

Op zich vind ik dat niet moeilijk om te doen. Wat ik bijvoorbeeld echt leuk vond aan mijn studies en het schrijven van mijn scriptie, was het bestuderen van structuren en processen: hoe een beslissing van een politicus tot stand komt of hoe kennis wordt geproduceerd in een laboratorium. Als je dat wilt begrijpen, moet je precies nagaan wat mensen doen: wat ze echt drijft en hoe ze werken. En dat is precies wat mij aanspreekt aan het gebruik van IT in bedrijven: als je weet hoe IT wordt ingezet in een bedrijf, pas dan kun je tot in detail beschrijven wat er gebeurt en hoe een bedrijf of systeem werkt.  

Waar staat dat je precies moet gaan doen waarvoor je bent opgeleid?

Maar toch herken ik in al die vragen ook een soort rendementsdenken, dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Want waar staat dat je precies moet gaan doen waarvoor je bent opgeleid? Als je het leuk vindt om jouw inzichten met technische werkzaamheden te combineren, is de IT juist een erg logische vervolgstap!

De laatste tijd bij Calco doet me door al die vragen vaak denken aan een stage die ik eerder liep. Ik moest toen voor een ingenieursbureau analyseren hoe je gezondheid kunt ‘meten’. In de gezondheidszorg bleken ze daar een dingetje voor te hebben ontwikkeld: de QALI (spreek uit als “kwallie”), wat staat voor Quality-Adjusted Life Year. Daarmee kun je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel ‘volwaardig kwalitatieve levensjaren’ iemand verliest als hij of zij langdurig ziek is. Zo’n QALI kan heel handig lijken: want je kunt bijvoorbeeld berekenen hoe veel een medicijn per gewonnen levensjaar kost en een soort kostenefficiëntie in de zorg opstellen. Maar eigenlijk zijn er vooral problemen te verzinnen met dit soort efficiëntie denken. Want is een levensjaar van iemand die langdurig ziek is, daadwerkelijk van mindere kwaliteit? En nog bizarder is de vervolgvraag: hoeveel is een QALI waard?

Vandaag moest ik aan diezelfde logica denken tijdens de ‘Scrumworkshop’ die elke Masterclasser doorloopt. Scrum is een manier van werken die in veel IT-omgevingen wordt gebruikt, omdat ze zo flexibel is en dat is bij IT-projecten zo’n beetje de eerste eis. Tijdens Scrum kun je elke taak een aantal ‘story-points’ geven: een combinatie van de complexiteit, risico én duur van een taak. Het grote voordeel daarvan is dat je zaken niet alleen in tijd uitdrukt (en dat doen mensen graag), maar in een intuïtief aansprakelijke combinatie van meerder factoren.

Waar het om gaat is hoe snel je als IT’er in de praktijk nieuwe werkzaamheden kunt leren, hoe goed je kunt schakelen tussen verschillende onderwerpen en hoe goed je op sociaal/communicatief vlak bent.

Die pragmatische en goeddoordachte manier van werken, herken ik in de gehele filosofie van Calco: je kunt de effectiviteit van een goede IT’er niet alleen in een informaticastudie, of in jaren praktijkervaringen meten. Waar het om gaat is hoe snel je als IT’er in de praktijk nieuwe werkzaamheden kunt leren, hoe goed je kunt schakelen tussen verschillende onderwerpen en hoe goed je op sociaal/communicatief vlak bent. En omdat Calco zo goed is in het selecteren van mensen met die combinatie van eigenschappen, vertegenwoordigen juist zij de IT-generatie van morgen!

Het is inmiddels alweer zes weken geleden dat ik en mijn groepje zijn begonnen aan de Calco Masterclass en inmiddels hebben veel van ons, precies om die reden, al een leuke werkplek bij een klant in het vooruitzicht.

Allemaal beschikken we over een andere studieachtergrond, en nog steeds wordt aan ons wel eens gevraagd: "Hoezo werk je nu in de IT? Wilde je niet iets met geschiedenis doen, of psychologie?" Soms kun je dan ook maar beter een blog schrijven en iedereen daar vriendelijk naar door verwijzen. Ik hoop dat niet alleen zij, maar iedereen die dit leest dan ook denkt: hier herken ik wel wat in! En als jij het ook leuk vindt om jezelf na je studie nog verder te ontwikkelen, de diepte in te duiken en je denkt ook dat je achtergrond je alleen maar meer ‘waarde’ geeft in een nieuwe omgeving, solliciteer dan vooral; en misschien zien we elkaar snel!

Pepijn Lewis


Onze opdrachtgevers