Quarterlife: de juiste keuze maken

Naar overzicht

Zit ik wel op de juiste weg? Wie ben ik? Wat wil ik? Is dit het nou? Het zijn vragen waar jongeren van 20 tot 35 jaar regelmatig mee worstelen. Sommigen noemen het een quarterlife crisis. Anderen zien het als een doodnormale fase in ieders leven. Een ding is zeker: het is hét moment om een niveau hoger in je leven te komen.

“De mogelijkheden zijn oneindig en bovendien ligt de nadruk in onze prestatiemaatschappij op succesvol zijn. Al voor je 30e moet je binnen zijn, een ton per jaar verdienen en BN’er zijn. Dat legt natuurlijk veel druk op de keuzes die je maakt”, zegt Aik Kramer. Samen met psycholoog Thijs Launspach schreef hij een boek over de quarterlife fase. “Het is dus geen wonder dat de meesten van ons te maken krijgen met keuzestress. Ik zie het dan ook eerder als een fase dan als een crisis. Een uitdagende fase, dat wel.”

Geen eenduidig doel meer

Ook Mark Siegenbeek van Heukelom, quarterlife expert en auteur van het boek 'Is dit het nou?', neemt het woord crisis liever niet in de mond. “Het is een periode waarin je tegen je beperkingen aanloopt. Leefgewoonten die je gebracht hebben waar je nu bent, bieden niet langer de juiste oplossing voor problemen die nu op je pad komen. Je hebt het opleidingspapiertje ontvangen, er is geen eenduidig doel meer en je staat voor nieuwe uitdagingen. Logisch dat je even met afstand naar je leven kijkt en je afvraagt: is dit het nou?”, verklaart Siegenbeek van Heukelom. “Maar dat wil niet zeggen dat het direct om een crisis gaat of dat een crisis slecht is. De context verandert en er zijn nieuwe uitdagingen. Het is kortom een positieve fase, eentje die je wakker schudt en je leert beter naar jezelf te kijken.”

‘Logisch dat je met afstand naar je leven kijkt en je afvraagt: is dit het nou?

Meerdere keuzes maken

Naar jezelf kijken, hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt? “We richten ons allemaal teveel op het maken van de perfecte keuze. Je hoeft helemaal niet in één keer de juiste keuze te maken”, legt Kramer uit. “De quarterlife fase is een fase die heel lang duurt. Je bent zelfstandig en volwassen, maar moet je daarnaast ook nog ontwikkelen. Je zult in die lange periode van je studietijd tot je 35e meerdere keuzes maken. En bovendien: wie kan nu al de keuze maken voor iets dat je 5 dagen per week tot je 70e blijft doen? Ik krijg het er direct benauwd van. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat onze generatie niet één maar meerdere carrières heeft.”

Een nieuwe carrière

Daar weet Calco, specialist in detachering, coaching en opleiding van IT-professionals, alles van. Ruim 95 procent van de jaarlijks 300 startende trainees bij Calco heeft geen IT-achtergrond. “Onze trainees hebben veelal net hun studie afgerond en blijken daarna toch iets anders te willen. Er zijn echter ook trainees die eerst een aantal jaar in een ander vakgebied hebben gewerkt”, vertelt Britt Rietkerk, recruiter bij Calco. “En wie al langer werkt, stapt natuurlijk niet snel met beide benen in een volledig nieuwe studie. Een traineeship met opleiding en veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling kan dan uitkomst bieden.”

Van horeca naar IT

Ralph Kolfschoten (27), trainee en software ontwikkelaar bij Calco, is ervaringsdeskundige. Een jaar geleden stapte hij over naar de IT. “Jarenlang werkte ik met veel plezier in de horeca. Maar ik heb altijd al geweten dat mijn tijd daarin eindig was”, vertelt Kolfschoten met een lach. “Ik heb een goed stel hersenen en op een gegeven moment had ik alle uithoeken van de horeca gezien. Het leerproces stopte, wat nu? Ik nam flink de tijd voor het maken van een keuze. IT speelde altijd al een rode draad in mijn leven dus ben ik in een fabriek gaan helpen met de opbouw van systemen. Daar bleek ik echt gelukkig te worden van puzzelen met programmatuur. De stap naar Calco was vervolgens snel gemaakt. Mijn advies? Kijk gewoon eens rond naar wat er nog meer te koop is in de wereld.”

‘Wie nog nooit lacrosse heeft gespeeld, weet helemaal niet of het leuk is’

Gewoon doen

Een prima aanpak, aldus de quarterlife fase-experts. “Stel jezelf vragen over je passies en behoeften en ga experimenteren. Durf te onderzoeken”, zegt Siegenbeek van Heukelom. “Heb je altijd al iets met dieren willen doen? Ga naar een asiel of drink koffie met een dierenarts. Ga het uitproberen, want de grootste uitdaging in het proces ben je zelf. Veel mensen denken bij een passie direct: daar kan ik toch niets mee in mijn werk. Er speelt een zelf saboterend systeem. Maar wie nog nooit lacrosse heeft gespeeld, weet helemaal niet of het leuk is. Ga het doen en kom erachter.”

Trompetgeschal en 5.000 Facebooklikes

Ook praten met een coach of gelijkgestemden kan soelaas bieden. Kramer: “Niemand zet op Facebook: ‘Wat een baaldag, ik weet het allemaal niet meer’. Maar bijna iedereen heeft met de quarterlife fase te maken en denkt daarin alleen te zijn. We zijn de eerste generatie die met keuzestress is opgegroeid dus onze ouders of grootouders kunnen er niet bij helpen. We moeten het helemaal zelf uitvogelen. Het is daarom goed om er met elkaar over te praten en elkaar te steunen.”

Want de kop in het zand is geen optie, besluit Siegenbeek van Heukelom. “Ga voor je eigen 10. Niet de maatschappelijk wenselijke 10 die met trompetgeschal en 5.000 Facebooklikes ontvangen wordt, maar jouw manier van leven zoals jij dat wilt. Pak je de vraagstukken van een quarterlife fase aan, dan is de kans het grootst dat je in de buurt komt van je eigen 10.”

Onze opdrachtgevers