Planning in het water

Naar overzicht

Afgelopen week mocht ik wederom(!) een korte vakantie vieren. Redelijk spontaan in de witte Ford Fiesta gestapt en richting Normandië gereden voor een midweekje cultuur snuiven. In een museum gewijd aan een invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam ik een beroemde quote tegen van Winston Churchill die mij op een wel heel bijzondere manier aansprak: “Plans are of little importance, but planning is essential.” Nu moet je weten dat de invasie al meer dan een jaar was voorbereid en uitgedacht. Toch leken de weersomstandigheden een dag voor de invasie van 6 juni 1944 roet in het eten te gooien. Alle plannen overboord?

Raar of niet, de quote deed mij denken aan het project waar ik momenteel mee bezig zijn. Samen met mijn projectpartners dachten we alles ruim van te voren afgestemd te hebben, iedereen gesproken te hebben die we wilde spreken en toch liep het voor mijn vakantie alles behalve soepel. Er kwamen aanvullende wensen, er doken technische problemen op en we hadden enkele verkeerde aannames gedaan. Wat hebben we dan aan al dat plannen gehad? Hadden we allemaal boter op ons hoofd tijdens de planning?

In het leven van een IT’er zullen altijd wel verrassingen voorkomen. Ervaring maakt daarbij niets uit. Je kunt simpelweg niet alles van te voren bedenken. Zeker niet als je tussen meerdere partijen aan het werk bent. Tijdens het bouwen van een project zal je steeds bij moeten kunnen sturen.

Je kunt simpelweg niet alles van te voren bedenken.

Een plan is de lijn waarlangs je wilt gaan werken met de huidige kennis. Planning is het proces om tot een plan te komen, maar voor mij is het veel meer een teamproces van elkaar uitnodigen, uitdagen en zaken uitleggen om een plan te maken of juist te verbeteren. Dat gaat dus het hele project door. Een plan is niet heilig, maar hoeft zeker niet overboord.

Als Calco’er kun je juist in deze situaties een rol spelen door de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Vaak zit dat in de kleine dingen. Breng mensen in contact, zet meetings op en ga aan de slag met vragen van je collega’s. We kregen het project gelukkig op tijd weer op de rails en gaan nu richting livegang. Waarschijnlijk zal ook deze planning nog wel een keer veranderen, maar dan zijn we er klaar voor.

Wil jij samen met Calco je toekomst plannen? We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe collega’s. Stel me gerust een vraag via Twitter en LinkedIn.

Onze opdrachtgevers