Over de felbegeerde vorm van de letter "T"

Naar overzicht

Ik hoor het steeds vaker op de werkvloer: “We moeten T-shaped worden.” In gedachten zie ik dan een afdeling vol rechtopstaande mensen, met gesloten benen en zijwaarts gerichte armen. Maar nee, was het maar zo makkelijk. Konden we maar in een houding springen en zo voldoen aan deze hip klinkende, populaire kreet. Maar wat wordt hier dan wél mee bedoeld? En waarom zou jij als je T-vormig bent nét een streepje voor kunnen hebben op andere sollicitanten?

Een persoon met T-shaped skills heeft een diepe expertise binnen één specifiek gebied, maar is daarnaast ook heel goed in staat om zich nuttig te maken binnen andere disciplines, zij het in mindere mate. Vandaar de term “T-shaped”: als je de skills plot op twee assen, herken je met een beetje verbeeldingskracht de vorm van een T. Van veel dingen weet je een beetje en van één ding weet je heel veel.

Waarom zou jij als je T-vormig bent nét een streepje voor kunnen hebben op andere sollicitanten?

Lange tijd bewoog ik mij vooral langs de verticale poot. Tijdens mijn eerste jaar bij de bank onderzocht en verkende ik de vele aspecten van het testvak. Ik leerde de basistaken te beheersen die doorgaans komen kijken bij een testproces, richtte een testmanagementtool in en coördineerde tests in een groot project. Bovendien ben ik onlangs begonnen met het automatiseren van tests; een leuke, uitdagende taak, maar wel eentje die óók weer valt binnen mijn oude, vertrouwde testgebiedje. Hoog tijd dus om mij in de breedte te gaan bewegen!

In de afgelopen twee weken schoof ik daarom aan tafel bij één van mijn teamleden die bezig is applicaties te packagen voor onze Duitse collega’s. Hij liet me precies zien hoe hij te werk gaat: hoe er een intakedocument doorlopen moet worden, hoe hij gebruikmaakt van een virtuele omgeving, hoe de packagetooling gebruikt dient te worden, enzovoorts. Met een beetje hulp heb ik na een paar dagen zowaar mijn eerste gevirtualiseerde applicatie in elkaar geknutseld. Superleuk! Niet alleen kweekte dit over-de-schouder-meekijken meer begrip voor wat mijn collega-packagers doen, het heeft me ook nieuwe inzichten gegeven in mijn testwerk én ik heb nieuwe skills verworven! Drie vliegen in één klap.

Bij Calco wordt het belang van de T-shaped medewerker ook zeker erkend. Voordat je de diepte induikt, leer je tijdens de opleidingsperiode namelijk eerst - in de breedte – over veel verschillende IT-functies een klein beetje. En dat maakt je breed inzetbaar! Precies die brede achtergrondkennis zorgt er nu voor dat ik, ondanks dat ik tester ben, niet terugdeins voor beetje communicatie of wat code hier en daar. Reken maar dat de Calco MasterClass ook jou dat streepje voor kan geven. Horizontaal én verticaal!

Onze opdrachtgevers