Op bezoek bij Google Headquarters Europe

Naar overzicht

Ik mocht mee op reis met het 'Young Talent Network' van Delta Lloyd. Een netwerk voor jonge nieuwsgierige en ambitieuze mensen binnen Delta Lloyd (lees: jonger dan 35 jaar). Binnen dit netwerk zitten commissies die activiteiten organiseren, waaronder nu een heuse 'business trip'. Bestemming: Dublin. 

Samen met een andere Calcollega bij Delta Lloyd had ik me aangemeld en we waren erg blij dat we waren uitgekozen om mee te gaan! Een van de belangrijkste redenen voor mij om mee te gaan, was om collega's op andere plekken in de organisatie wat beter te leren kennen. Aangezien er ook een aantal pubs op het programma stonden, is dat wel gelukt! Daarnaast was het doel om kennis en inspiratie op te doen bij innovatieve, internationale bedrijven.

De commissie had  geregeld dat we bij drie bedrijven op bezoek mochten: Google, Oracle en WeSavvy (een verzekerings-Startup). Google heeft ook een kantoor in Amsterdam, maar het hoofdkantoor van Europa zit in Dublin.

Maartje Google

Ok leuk, maar hoe was het nu precies bij Google?

Indrukwekkend. Er werken zo'n 4.000 mensen van verschillende nationaliteiten, waarvan 80 voor de Nederlandse markt. De gemiddelde leeftijd is er 27 jaar. We hebben een indruk gekregen hoe het was om bij Google te werken en daarbij viel vooral op hoeveel ze focussen op het personeel. 

Medewerkers hebben een vaste werkplek en juist heel veel persoonlijke items (zoals huisdieren!) op de werkvloer. De gedachte hierachter is dat je beter kunt presteren als je zoveel mogelijk jezelf bent op kantoor.  Qua gezondheid hebben ze ook wat maatregelen genomen: het ongezonde eten staat niet in zicht en de gezonde dingen juist wel. Zie de koelkast foto hieronder. In de kantine is er trouwens ook veel vegetarisch eten.

Maartje Google 2

Daarnaast leek het net alsof je er kunt wonen. Zo is er bijvoorbeeld een inpandig bankfiliaal, zwembad, gym, kapper, een dokters- en tandartspraktijk en kunnen medewerkers er gratis ontbijten, lunchen en dineren. Oftewel: je hoeft nooit boodschappen te doen en hoeft nooit meer te koken. Meer tijd over om je te focussen op werk. Win/win.


Ok, wat heb ik dan geleerd?

  • Data is het nieuwe olie, de data-driven enterprise is de nieuwe toekomst 
  • Het Business Model Canvas wordt gebruikt door startups om hun business model in kaart te brengen
  • Oracle groeit voornamelijk door overnames, ze nemen ongeveer 26 bedrijven over per jaar (eens per 2 weken)
  • Oracle gebruikt open source tools voor het voorbereiden van salesgesprekken. Bijvoorbeeld een plugin waarmee via de social media profielen van mensen wordt ingeschat wat voor soort persoonlijkheid ze hebben.
  • De Cloud is de toekomst
  • Het Guinness Book of Records is bedacht door het biermerk Guinness

Wat is mijn algehele indruk van Dublin?

Een hele leuke stad als je van kroegen en pubs houdt. Heel erg gezellig en een aanrader voor bier-liefhebbers. Neem wel een paraplu mee. ;)

Maartje Google 3

Waarom jij je ook moet aanmelden bij clubjes.

Je moet natuurlijk niks. Maar mócht je het geluk hebben dat je je aan kunt sluiten bij een netwerk, personeelsvereniging of ander clubje via je werk; doe het dan! Vaak doen een aantal collega's met veel enthousiasme en inzet hun best om er iets leuks van te maken. Er is een grote kans dat je je goed zult vermaken. Het is sowieso goed voor je netwerk om mee te doen, want je leert je collega's (beter) kennen.

Hieronder nog een video van de hele trip, gemaakt door Delta Lloyd: 

Onze opdrachtgevers