Onderdeel van het systeem

Naar overzicht

Een blog schrijven vanuit Australië: da’s nog eens flexwerken! Na een eerste driekwart jaar ingezet te zijn geweest is het nu tijd voor vakantie. Niet alleen een mooi moment om heel veel leuke dingen te doen, maar ook om bij te komen van alle opgedane indrukken op het werk en om vanaf de andere kant van de aardbol eens wat te mijmeren over wat het betekent om een MasterClass Professional te zijn.

Down under terugblikkend realiseer ik me dat toen ik begin januari als functioneel tester aan de slag ging voor ABN AMRO, ik vooral bezig was met de praktische invulling van mijn functie. Ik probeerde de testgerelateerde kennis die ik tijdens de opleidingsperiode van Calco had opgedaan zo goed mogelijk in de praktijk te brengen (lees: precies zoals in het boekje) en hield mijn ogen en oren wijdopen, klaar om nog meer te leren. Ik focuste op het doorgronden van applicaties en systemen, aangezien dit mij het meest relevant leek voor mijn rol als tester.

Nu, tien maanden later, begin ik steeds meer in te zien dat een organisatie zelf óók een systeem is – een verzameling van onderling verbonden en van elkaar afhankelijke onderdelen die samen één geheel vormen. Op het moment dat je als MasterClass Professional wordt ingezet bij een groot bedrijf, maak je hier plotseling deel van uit. En hoewel het voelt alsof je nog helemaal niet beschikt over voldoende IT-kennis en het fijn is om met de andere onderdelen mee te bewegen, is dit niet altijd de beste oplossing.

Ik ben er niet om in de pas te lopen

Tijdens de laatste dialoog met mijn manager kwamen we tot de conclusie dat ik soms juist even géén onderdeel van het systeem moet zijn. Ik ben niet aangenomen om in de pas mee te lopen en precies dat te doen wat het bedrijf altijd al heeft gedaan of wat het boekje voorschrijft, maar juist om als ‘groentje’ mijn verbazing uit te spreken over de dingen die ik zie gebeuren. Checken of processen wel slim zijn ingericht en vragen stellen over beweegredenen van mensen is toch ook testen? En als het geen testen is, dan is het altijd nog MasterClass Professional’en.

Een belangrijke eye-opener! Ik neem me voor om als ik terug ben van vakantie mijn functie als tester nóg ruimer op te vatten. Maar nu eerst... nog een cocktailtje op het strand! 

Heb je nog vragen over hoe het is om als tester bij een grote bank te werken? Of ben je stiekem benieuwd naar hoeveel kangoeroes ik heb gezien in Australië? Stuur me vooral een berichtje via LinkedIn of Twitter

Onze opdrachtgevers