Naar de sterren, en daar voorbij

Naar overzicht Foto-1

Vrienden en familie vragen mij vaak: wat doe je nou precies voor werk? Als ik dan vertel dat ik meewerk in Cloud-transformatieprogramma’s zijn de blikken vaak vreemd. Ik kan niet anders dan erkennen dat ook ik een half jaar geleden geen idee had wat ik daaronder moest verstaan. Van Cloud had ik gehoord en ik wist dat het upcoming was, maar veel verder kwam ik niet.

Ruim een half jaar Cloud-ervaring en nu ben ik net terug van één van de grootste Cloud-conferenties ter wereld (in Las Vegas; check het filmpje voor een indruk van het keynote-zaaltje…! Sorry voor de crappy kwaliteit) is het mijn tijd om de wereld te evangeliseren met de Cloud. Eén ding is duidelijk over Cloud: ! Nu is het zo dat ook voor de Cloud een term is waar zij wel eens van gehoord hebben. Maar hoe leg je nu het concept Cloud uit zonder technische termente gebruiken?

http://www.ibm.com/innovation/us/technology/img/cloud/page/cloud_dummies.jpgNet zoals IT een datacenter nodig heeft, zo heeft een chauffeur een auto nodig. Hij kan deze kopen, afschrijven en na verloop een nieuwe kopen. Een nadeel is dat je vooraf moet inschatten wat die auto over de gehele levensduur moet doen en voor hoe lang de gekozen specificaties voldoende zijn. Daarnaast is al het onderhoud voor eigen rekening. Hij kan er ook voor kiezen om een auto te leasen. Dan maakt hij er gebruik van, maar onderhoud en aanschaf wordt door de leasemaatschappij uitgevoerd. Je betaalt een vast bedrag per maand, maar zit hier vast aan een contractduur en het is niet goedkoop. Het nadeel van beide opties is dat je ook betaalt voor de momenten dat je de auto niet gebruikt. Dit kun je voorkomen door te huren, waarbij je met vele mensen gebruik maakt van een grote vloot met auto’s. Je gebruikt en betaalt dan alleen de auto die je op dat moment nodig hebt. Als je hem niet nodig hebt betaal je er ook niet voor. Heb je een grotere auto nodig? Dan gebruik je die. Omdat er een grote vloot auto’s beschikbaar is, is er altijd het nieuwste en juiste model met de juiste grote en prijs beschikbaar door de schaalvoordelen die de verhuurder biedt.

Foto-2

In de Cloud werkt het net zo. In plaats van eigen datacenters te kopen ga je capaciteit afnemen van externe providers die dit op zo’n gigantische schaal doen dat je hier niet tegenop kunt concurreren met eigen datacenters. Hiermee kunnen cloud-providers dus prima invulling geven aan de cyclische IT-behoefte van capaciteitsafstemming, betrouwbaarheids- en beschikbaarheidsverhoging en een lager kostenmodel. Zeker als je je bedenkt dat er bedrijven zijn die maar een fractie van hun totale datacentercapaciteit gebruiken, wat eigenlijk weggegooid geld is. Het aantal klanten van bijvoorbeeld AWS of Microsoft Azure groeit dan ook gestaag en de klanten liegen er niet om.

Foto-3

http://www.worldtvpc.com/blog/wp-content/uploads/2012/11/Netflix-Amazon-cloud.jpgMaar wat merk jij als consument nu van de Cloud? Daar kan ik kort over zijn. Als het goed is, helemaal niets. Je Gmail/Yahoo/Live werkt gewoon en ook je Facebook-updates en Instagram-foto’s worden gepost; ook op New Years Eve met 200 miljoen mensen tegelijk. Heb je je ooit wel eens afgevraagd waar die data opgeslagen is? Niet? De meeste mensen niet. Die Netflixen gewoon ’s avonds nog een filmpje zonder te weten dat daar technieken als , etc. achter zitten en alle Netflix data in de Cloud staat. Netflix is door de Cloud in staat om 1 miljard uur aan content per maand te streamen!

Foto-4
Maar wat merk jij als consument nu van de Cloud? Daar kan ik kort over zijn. Als het goed is, helemaal niets.

Het komt zelden voor dat er iets misgaat, maar als dat gebeurt, is dat meteen nieuws. Zo kan Hollywood je ongetwijfeld vertellen wat er kan gebeuren als er een beveiligingslek in de Cloud zit. Alles is er dus aan gelegen om de Cloud zo veilig mogelijk te maken, en met succes. Zo worden er continu innovatieve oplossingen bedacht om data te beveiligen, maar ook om data veilig te kunnen versturen via het internet.

Je denkt er niet over na, maar fysieke Cloud-datacenters behoren tot de grootste geheimen van de IT. Zo zijn ze gigantisch, maar zo onopvallend mogelijk (de exacte locaties zijn meestal zelfs geheim), hebben ze een veiligheidsperimeter waar Michael Scofield niet tegenop gewassen zou zijn, hebben sommige datacenters zelfs eigen windmolenparken voor de energievoorziening en is er een supply-chain-systeem omheen ontwikkeld waar je op zou kunnen promoveren, zo complex. Kijk anders eens hoe Amazon Web Services een kijkje geeft achter de schermen van hun datacenters.

De verschuiving naar de Cloud is in volle gang en levert gebruikers de mogelijkheid om (zoals ze zelf zeggen) te bewegen als een start-up (snel schakelen, innoveren), terwijl de start-ups kunnen profiteren van schaalvoordelen en technieken die normaal gesproken onbetaalbaar zouden zijn voor kleine bedrijven. Zo is het niet alleen mogelijk om applicaties te draaien in de Cloud, maar je kunt het ook meer en meer als ontwikkelplatform gebruiken. Nieuwe worden continu gelanceerd, zoals je ook al in de blog van Lisa kon lezen. Cloud is niet een nieuwe techniek, het is . Het is het perfecte moment om als (toekomstig) Young Professional in te stappen in iets wat nog veel groter gaat worden. Lees, kijk, leer en experimenteer in de Cloud!

Zoals Buzz Lightyear ooit al zei: naar de sterren en daar voorbij. Dit lijkt steeds dichterbij te komen, nu zelfs NASA’s Mars Rover volledig wordt aangestuurd via de Cloud.

Zoals Buzz Lightyear ooit al zei: naar de sterren en daar voorbij
Foto-6 <>Deze gastweblog is geschreven door Job Arends; werkzaam bij Nationale Nederlanden.
Onze opdrachtgevers