Mijn rol in het DevOps team

Naar overzicht

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, heb ik sinds drie maanden naast mijn functie als Software Configuratie Manager de rol als Scrum Master gekregen voor het opstarten van DevOps. DevOps is een technologische en procesmatige integratie tussen ontwikkeling en beheer. Bij DevOps draait het om samenwerking tussen ontwikkeling en beheer. Daar komt ook de naam vandaan: Dev staat voor Development en Ops voor Operations.

Het team waarin ik werk is dan ook samengesteld uit mensen van de afdelingen ontwikkeling en beheer met één gezamenlijk doel: verbeteringen door te voeren binnen de ontwikkelstraten om efficiënter functionaliteit te kunnen leveren. Een ontwikkelstraat bestaat uit technische omgevingen genaamd OTAP. Dit staat voor Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie. Deze omgevingen zorgen ervoor dat de kwaliteit en voorspelbaarheid van de software wordt verhoogd en ontwikkelkosten verlaagd.

Het team heeft nadrukkelijk niet ten doel zelf bedrijfsfunctionaliteit/applicaties te bouwen, maar richt zich meer op tools ter ondersteuning van de daadwerkelijk bouw. Denk hierbij aan twee gebieden:

1. de provisioning (installatie, configuratie en patch&upgrade van de gebruikte applicaties)
2. deployment (nieuwe releases van een service van ontwikkeling naar productie brengen)

Mijn team werkt volgens de scrum methode, wat inhoudt dat we zelf-organiserend werken en aangestuurd worden door iemand uit de business. Zoals ik hierboven beschreef, ontwikkel ik met mijn team zelf geen software maar werken we aan verbeteringen van de ontwikkelstraten. Helaas zijn we als team niet helemaal cross-functioneel (functie-overschrijvende samenwerking). De uitdaging is dan ook om het werk niet buiten het team te laten gebeuren, zo zorgen we ervoor dat het niet te groot wordt en de focus vervaagt.

Voorlopig ligt de focus op het technische aspect van DevOps, later gaat het team zich ook bezighouden met de organisatorische aspecten van DevOps. In mijn rol als Scrum Master ben ik ervoor verantwoordelijk dat Scrum wordt begrepen en goed wordt uitgevoerd.

De nieuwe rol, andere mensen en een nieuwe blik op de IT, levert een leuke uitdaging op!

Ben je nieuwsgierig naar het (IT-)vak in het algemeen of wat ik specifiek doe? Schroom dan niet om contact met me op te nemen! Je kunt een bericht hieronder achterlaten of me benaderen via LinkedIN of Twitter @David_Calco.

Onze opdrachtgevers