Mijn eerste dagen bij de ING

Naar overzicht

Na de opleidingsperiode te hebben doorlopen, werd het tijd om afscheid te nemen van Maarssen en mijn mede-MasterClass Professionals. Ik kijk met groot plezier terug op deze twee maanden. Enerzijds vanwege de persoonlijke en zakelijke ontwikkeling die ik in korte tijd heb doorgemaakt. Anderzijds vanwege het fijne contact met de docenten, accountmanagers en andere MasterClass Professionals. Met een ruime bagage aan IT-kennis en een flinke dosis enthousiasme begon ik aan de volgende uitdaging: een functie als Operations Engineer op de afdeling Group Services bij de ING in Amsterdam. 

"Er gaat geen dag voorbij waarop ik niet iets nieuws leer."

De eerste dagen bij de ING waren intensief en indrukwekkend. Voor mij nog onbekende Engelse termen en afkortingen vlogen me om de oren. En: vele nieuwe gezichten en vergaderingen. Tijdens de eerste weken was mijn hoofddoel om volledig bekend te raken met de applicatie die centraal staat binnen mijn functie. Het betreft een applicatie voor kredietrisicomanagement waarbij continue grote hoeveelheden data ontvangen, verwerkt en verzonden worden. De manier waarop de applicatie is opgebouwd, de grote hoeveelheid en diversiteit aan processen en het dynamische karakter maken het tot een zeer complexe applicatie. Hierdoor gaat er geen dag voorbij waarop ik niet iets nieuws leer. En daarom blijft het werken met deze applicatie boeien!

Naast het werken met de applicatie was het voor mij van belang de organisatie te doorgronden. Wat is de samenhang tussen proces- en organisatiestructuur, welke functies zijn er binnen de afdeling te onderscheiden en bij wie kan ik voor welke zaken terecht? Een principe dat het organisatieproces op het gebied van softwareontwikkeling ondersteunt is DevOps. DevOps (gecombineerde term van de woorden 'development' en 'operations') is een logisch vervolg op en een verbetering van de Agile methode. Beide methoden zal ik zeker nader toelichten in een van mijn volgende blogs. Niet eerder hoorde ik van DevOps, maar tijdens mijn eerste weken bij de ING merkte ik al gauw dat middels deze methode sneller en effectiever waarde aan de business en klanten wordt geleverd!

Twee methoden waar ik mij wel al tijdens mijn opleidingsperiode in verdiept had en die in mijn werk bij ING een rol spelen, zijn Scrum en ITIL. Daarnaast komt ook het navigeren binnen een systeem met gebruik van Unix terug. Het geeft veel voldoening om de kennis die ik eerder in tijdens de Masterclass heb opgedaan, toe te kunnen passen in de praktijk!

Heb je na aanleiding van deze of voorgaande blog nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden betreft de Calco MasterClass, neem dan gerust contact met me op via LinkedIn!

Onze opdrachtgevers