Met mijn hoofd in Cloud

Naar overzicht

Als je af en toe onder je steen vandaan gekomen bent de laatste jaren, kun je het niet gemist hebben: de cloud is HOT. Enthousiast ingesproken radioreclames doen geweldige beloftes over hoe ook jouw bedrijf eenvoudig kan gaan werken vanuit de cloud. Klinkt heel sci-fi allemaal, maar wat bedoelen ze nou eigenlijk met de cloud? Wat is dat voor een ding?

De leercurve

Even terug naar februari 2018. Ik bereidde me voor op mijn inzet bij Ahold Delhaize in het cloud projectteam. Of ik al iets wist over de cloud? Ik brabbelde iets over Google en hoe handig het is om via internet bij je foto’s, agenda en mail te kunnen, zonder dat het uitmaakte welk apparaat je gebruikte. Toen drong het tot me door dat ik eigenlijk niet echt een idee had. 

Fast forward, we zijn bijna negen maanden verder. Ik beweer niet dat ik inmiddels een door de wol geverfde cloud-expert ben, maar ik ben wel stukken wijzer. Kan ook niet anders, als je dagelijks in een omgeving zit waar álles draait om het bouwen van een cloud-platform voor Albert Heijn, Etos en Gall&Gall. Omdat ik nog goed weet hoe het was om geen idee te hebben van wat de cloud is, ga ik een poging doen dit uit te leggen aan iedereen die nu net zoveel weet van de cloud als ik aan het begin van dit IT-avontuur.

Infrastructuur door de jaren heen

Foto Marjan Blog 6

In 2010 begon mijn carrière, toen nog in de accountancy. Het eerste kantoor waar ik werkte had een kast in de gang die “de serverruimte” werd genoemd. En er werd hartstochtelijk gevloekt als die server kuren had, want het was een duur apparaat. Een apparaat dat ervoor zorgde dat mijn collega’s en ik bij dezelfde documenten en applicaties konden.

Nu had mijn eerste werkgever zo’n vijf werknemers. Grotere bedrijven hadden lang niet genoeg aan zo’n gangkast. Zij huurden serverruimte in een speciaal daarvoor bestemd datacentrum. Als er een extra server nodig was, begon de mallemolen. Er moest een formulier worden ingevuld, het apparaat moest worden besteld en worden geïnstalleerd in de afgehuurde serverruimte. Het bedrijf was een behoorlijke investering en een paar weken verder. Ongelooflijk inefficiënt. 

Cloud to the rescue

En toen was er de cloud. De markt kent drie grote spelers: Amazon, Google en Microsoft. Zij bieden nu de mogelijkheid om via internet gebruik te maken van hun gigantische datacentra. Heb je een server nodig? Prima. Je klikt je weg door het portaal en binnen mum van tijd heb jij je server. Wat die server kost hangt af van de soort, hoe groot hij is en hoe lang je hem gebruikt. Je kunt zelfs instellen dat hij alleen tussen 08:00 en 17:00 op werkdagen aan staat. Dan betaal je alleen voor die tijd en niet voor het moment waarop hij niets staat te doen.

De grootste voordelen van het gebruiken van een cloud-oplossing op een rijtje:

  1. Geen grote investeringen meer in dure apparatuur en het onderhoud ervan;
  2. Geen lange wachttijden meer;
  3. Alleen betalen voor werkelijk gebruik.

Dat is de cloud in een notendop. Nu kun je je misschien een voorstelling maken van wat zo’n cloud kan opleveren voor een groot bedrijf als Ahold Delhaize. En nu snap je misschien ook waarom het zo gaaf is dat ik onderdeel uit mag maken van het team dat dit mogelijk maakt! 

Onze opdrachtgevers