De dag van Tim

Naar overzicht

Hoe ziet je werkdag eruit?

Op dit moment ben ik bezig met mijn Java Basis specialisatie. Ik zal kort toelichten hoe ik werk aan de specialisatie. Voor de specialisatie heb ik een boek gekregen met uitleg en opdrachten. Ik heb vervolgens het programma ‘BlueJ’ gedownload om de opdrachten uit te werken. In het boek staat uitleg en theorie over het gebruik van Java en dit kan ik dan direct toepassen door de opdrachten uit te voeren in het programma. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het laten bewegen van een virtuele schildpad aan de hand van commando’s die ik verstuur. De commando’s bestaan uit korte stukjes code die je in het programma zet, vervolgens kan je deze code ‘aanroepen’ en voert de schildpad ze uit.  Het is erg leuk en leerzaam om op deze manier de theorie met de praktijk te combineren.

Om terug te komen op een gemiddelde werkdag neem ik als voorbeeld vandaag (vrijdag 19-08-2016).

08:00u - 08:40u
Ik kom om 08:00 aan bij Calco, pak een kop thee en installeer mezelf aan een tafel in het studielokaal.

Ik vraag aan enkele collega’s of ze de olympische spelen van gisteren hebben gevolgd, ik lees mijn mail, ik pak mijn Java boek en kijk waar ik gisteren gebleven was.

08:40u - 08:55u 
Om 08:40 verzamelt mijn ‘scrum’ groepje zich bij het ‘scrumbord’ (zie foto) voor de ‘daily’. Scrum is een bekende projectmethode die wij bij Calco gebruiken om aan persoonlijke doelen en groepsdoelen te werken. Elke trainee wordt na het afronden van het kernprogramma ingedeeld in een scrumgroepje. Er zijn ongeveer 6 scrumgroepjes. Elke scrumgroep heeft een groepsdoel, in ons geval is dat het ontwikkelen van een werkende test voor een applicatie. Het doel van deze scrumgroepjes is om bekend te raken met het principe en de werking van scrum, én daarbij het delen van kennis tussen collega’s die al langer bij Calco werken en collega’s die net begonnen zijn.

Tijdens de daily vertelt elk lid wat hij gisteren heeft bereikt en wat hij vandaag wil bereiken. Gisteren heb ik mijn eerste certificaat behaald, Databases en SQL, daar ben ik echt ontzettend blij mee! Vier weken geleden wist ik nog niet wat SQL was en nu heb ik het certificaat al binnen, dat is toch vrij snel gegaan! Mijn persoonlijke doel vandaag is een beter begrip van Java krijgen door hoofdstuk 2 en 3 van het Java boek af te ronden. Op deze manier blijf je doelgericht werken, waardoor je productiever bent dan wanneer je zonder doelen werkt. Ook ben je altijd op de hoogte van wat de andere groepsleden gaan doen die dag.

Nu heb ik tijd om eens goed aan mijn Java specialisatie te werken. Ik ga verder met het uitbreiden van de commando’s om de schildpad allerlei bewegingen te laten maken. Het is leuk om de theorie op deze luchtige en grappige manier direct te gebruiken in dit programma, dat werkt erg goed.

08:55u - 11:00u 
Tussen 11:00 en 12:00 heb ik regelmatig een projectbespreking, ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden van een kennispresentatie. Over ons onderwerp kan ik nu nog niet veel zeggen, omdat het voor de andere trainees wel spannend moet blijven! Ik zit in een groepje van drie andere trainees en we bereiden de kennispresentatie voor om deze uiteindelijk te geven voor alle andere aanwezige trainees (ongeveer 40) plus enkele accountmanagers en/of docenten. Het geven van de kennispresentatie is gelijk een goede oefening. Presenteren is namelijk een belangrijke vaardigheid bij Calco en op deze manier (en nog veel meer) kan je er bewust mee oefenen.

12:00u - 12.30u 
Lunchtijd! Even het werk neerleggen en relaxt met collega’s bijpraten en eten. Calco heeft een ruimte om binnen te lunchen, maar er staan ook picknicktafels buiten waar gegeten wordt als het weer het toelaat. Sommigen nemen lunch mee van thuis, lekkere salades of brood (zelf ga ik vaak voor krentenbollen) en anderen lopen even naar de supermarkt. Regelmatig loop ik wel mee naar de supermarkt om even een stukje te lopen, dat is fijn na een ochtend binnen werken.

12:30u- 13.30u 
Na de lunch was er een ‘Functie in de praktijk’ presentatie van collega die net terug is gekomen van een inzet bij Achmea. In deze presentatie deelde hij zijn ervaringen van het werken bij Achmea en was er ruimte om vragen te stellen. Op deze manier krijg je een beter beeld van verschillende functies en bedrijven. Deze informatie kan je gebruiken om er zelf achter te komen in welke functie, of bij welk bedrijf, jij graag zou willen werken. Erg leerzaam om dit van een collega te horen!

13:30u - 15:30u 
Deze tijd gebruik ik om aan mijn Java specialisatie te werken. Het schiet al lekker op en ik ga nu aan de slag om mijn virtuele vriend (lees schildpad) een commando te geven waardoor hij niet één maar meerdere acties achterelkaar uitvoert. Dat is voor nu nog even een uitdaging.

15:30u -16:30u 
Om 15:30 begint de weekafsluiting met alle trainees, enkele accountmanagers, leden van het recruitment en een paar docenten. Elke week zijn er twee trainees verantwoordelijk voor het afsluiten van de week. Hierbij worden ontwikkelingen en gebeurtenissen besproken, is er ruimte om vragen te stellen en soms wordt er een spel gedaan. Dit is een leuke manier om gezamenlijk de week af te sluiten!

16:30u - 17:30u (eindtijd verschilt per vrijdag) 
Tijdens de borrel is er de ruimte om eens op die collega af te stappen die je graag nog wilde spreken. Het is ook een luchtige manier om elkaar wat beter te leren kennen. Je bespreekt weekendplannen, praat over hobby’s en overtuigt elkaar wie de beste Pokémon GO speler is (ja er wordt fanatiek Pokémon GO gespeeld onder de MasterClass Professionals). Oftewel, de borrel is een manier om ook het interne personeel wat beter te leren kennen en daarbij te netwerken. En nu: Weekend!

Over Tim

Tim Speksnijder

Leeftijd: 25

Studie: Leraar Geschiedenis

Functie: MasterClass Professional

In dienst sinds: 15-07-2016

Onze opdrachtgevers