MasterClass Professionals aan het woord: Tim Speksnijder

Naar overzicht <>Over Tim Tim Speksnijder

Leeftijd: 25

Studie: Leraar Geschiedenis

Functie: MasterClass Professional

In dienst sinds: 15-07-2016

<>Kan je iets meer over je functie als MasterClass Professional vertellen?

Op dit moment ben ik werkzaam als trainee bij Calco waar ik de MasterClass volg. Het is een traject van 24 maanden waarbij je de eerste 2 maanden intern opgeleid wordt in groepen van ongeveer 8-10 trainees. De interne opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is het kernprogramma van 2 weken, waar je geïntroduceerd wordt in de IT-wereld middels 4 ‘vakken’; Analyse en Ontwerp, Programmeren, Testen en Beheer. Hierdoor krijg je een indruk van wat de IT-wereld inhoudt en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van IT. Daarnaast is deze introductie ook bedoeld om alvast te ontdekken wat je leuk vindt en waar je later in het traject meer over wilt weten. Wat ik bijvoorbeeld ontzettend leuk vond om te doen was het programmeren. We kregen een korte introductie over het gebruik van de programmeertaal Visual Basic en moesten vervolgens zelf programma’s maken zoals een rekenmachine. Het was gaaf om met behulp van logisch opgebouwde stukjes code, stap voor stap een programma te ontwikkelen zonder ook maar enige voorkennis te hebben. Het allerleukste was uiteraard het moment dat de rekenmachine ook daadwerkelijk deed wat je wilde, dat gaf een voldaan gevoel!

Na het kernprogramma volgt de technische verdieping waarbij je verder gaat inzoomen op de technische kant van de IT, zo ga je bijvoorbeeld met SQL aan de slag. SQL is een taal die gebruikt wordt om te communiceren met een database. Een database is een digitaal archief waar gegevens op een gestructureerde manier zijn opgeslagen. Met behulp van SQL kan je gegevens uit een database wijzigen, opvragen, toevoegen en verwijderen.

De technische verdieping wordt opgevolgd door een periode van 4 weken waarin jij met jouw specialisatie aan de slag gaat en hierbij ook certificaten gaat halen. De specialisatie wordt gekozen aan de hand van jouw prestaties tijdens het kernprogramma en de vraag vanuit de markt.   

Tot slot is er de inzet van 22 maanden waarin je al je theoretische kennis in de praktijk gaat toepassen bij een opdrachtgever en hierdoor ontzettend veel ervaring gaat opdoen. 

Benieuwd hoe mijn gemiddelde werkdag eruit ziet? Lees dan mijn volgende gastblog.

<>Hoe is de sfeer op de werkvloer?

Bij Calco heerst er een open, prettige maar toch ook zakelijke sfeer. Dat vind ik persoonlijk erg fijn. Hierdoor kan je namelijk snel en makkelijk contact leggen met collega’s, maar er wordt ook zeker serieus gewerkt. Die combinatie werkt goed voor mij. Daarnaast is het, door de open sfeer, altijd mogelijk om een docent of een collega aan te spreken bij een vraag. 

<>Wat maakt werken bij Calco zo leuk?

Bij Calco staat jouw ontwikkeling als trainee centraal en dat vind ik erg belangrijk en daarbij ook leuk! Je bent namelijk bewust bezig met het ontwikkelen van technische IT skills, maar er wordt ook ontzettend veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van soft skills. Die soft skills, zoals communicatie, zijn namelijk net zo belangrijk als die technische skills. Je leert daardoor om vragen te stellen, te presenteren, proactief te zijn en uit je comfort zone te stappen. Hierdoor integreer je sneller binnen bedrijven en daarom wordt daar zoveel nadruk opgelegd.

"Er wordt bij Calco niet zozeer gekeken naar je achtergrond, maar naar je potentie!"

Wat ik daarnaast leuk vind aan Calco is dat ze in elke trainee potentie zien en dit er ook uit willen halen. Door deze positieve benadering ga je echt in jezelf geloven en dit geeft een enorme boost op het gebied van zelfvertrouwen en werkhouding. Mocht de IT-wereld toch niet jouw ding zijn, dan is het traineeship inderdaad niet voor jouw weggelegd, maar de beginsituatie is bij iedereen positief.

Als laatste wil ik vermelden dat ik de diversiteit op het gebied van achtergronden van trainees bij Calco geweldig vind. Ik heb zelf voor leraar geschiedenis gestudeerd en ben nu bezig met een IT traineeship bij Calco. Is dat op het eerste gezicht een bijzondere koerswijziging? Ja. Maakt dat uit? Nee! Er wordt bij Calco niet zozeer gekeken naar je achtergrond, maar naar je potentie! Er wordt gekeken naar je leergierigheid, je motivatie, je enthousiasme, je bereidheid om snel nieuwe en complexe zaken te leren en te begrijpen. Kan je dat allemaal afvinken? Dan maakt je achtergrond niet uit en ben je van harte welkom!

Onze opdrachtgevers