Maar.. ik wil alles kunnen!

Naar overzicht

De IT-wereld verandert continue. Je wordt constant overladen met nieuwe technieken, methodes en tools. Geweldig! Want je hoeft je nooit te vervelen. Ik zal hier niet teveel over uitweiden, want volgens mij is het wel duidelijk dat ik graag nieuwe dingen leer (zie mijn vorige blog: een leven lang leren en pizza eten).

Toch heeft het ook een keerzijde. Nee, ik ga niet ontkrachten dat leren en werken in de IT super leuk is. Het is alleen wel goed om je eigen weg te vinden in de stroom van informatie die op je pad komt. Want; je kunt niet alles leren. En al helemaal niet alles tegelijk. 

Google is everyone’s best friend

Ik vroeg laatst hulp aan de genius van de afdeling en het eerste wat hij deed is Google openen. Wait, what? Hij keek me aan met een blik: ‘je denkt toch zeker niet dat ik alles weet?’. Ehm nou, eigenlijk wel dus. Ik was de rest van de dag vrolijk en behoorlijk opgelucht. Want als zelfs hij niet alles weet en snapt, waarom zou ik dat dan wel kunnen. Het zou bijna arrogant zijn om dat te denken. 

De oplossing: leren als een kind

Een collega vertelde mij over de treffende introductie van een programmeertaalboek. Die kwam hier op neer: “Je zult weer moeten leren als een kind. Aan het begin zal je dingen moeten aannemen zoals ze zijn, pas veel later zal het ‘waarom’ je duidelijk worden.” Dit kan erg frustrerend zijn, want je wilt graag alles begrijpen. Toch kan het wel helpen om te beseffen dat dit slechts een fase is in het leerproces. Fase volgens internet®: fase|n, fase|s (meerv.) periode als onderdeel van een langere ontwikkeling. Dus die lastige, frustrerende fase gaat ook gewoon weer voorbij!

Conclusie: geef jezelf de tijd. Je zult vanzelf steeds meer leren en snappen. Maar accepteer daarnaast ook dat je niet alles zult weten, dat zal namelijk je hele leven zo blijven. Ook de oude rotten in het vak weten niet alles; totaal niet zelfs! Zij weten meer van de technieken van toen ik nog niet geboren was, maar voor hen zijn nieuwe technieken net zo nieuw als voor mij.

Probeer dit in je achterhoofd te houden als de informatie je weer eens om de oren vliegt. En misschien schreef ik dit stiekem ook een beetje aan mezelf.