Leerzame confrontatie

Naar overzicht

Toen ik een jaar geleden aan de Calco MasterClass begon, wist ik dat ik nog heel veel te leren had. Eigenlijk was dat zelfs één van de voornaamste redenen dat ik voor de Calco MasterClass koos: ik mocht nog heel veel leren in een nieuwe wereld waarin je nooit bent uitgeleerd.

Daarbij dacht ik in eerste instantie vooral aan inhoudelijke IT-kennis die ik wilde en moest opdoen, maar al tijdens de selectieprocedure werd duidelijk: goede IT’ers zijn er al wel, als Calco’er maak je juist het verschil door je persoonlijkheid, soft skills en communicatievaardigheden. Om te leren hoe ik die sterke punten nog beter kan gebruiken en mijn valkuilen kan ontwijken, volg ik op dit moment een cursus gericht op het verder ontwikkelen en effectief inzetten van deze vaardigheden. Tijdens deze cursus staat centraal wie je bent, wat je persoonlijke leerdoelen zijn en hoe je je karaktereigenschappen en soft skills kunt inzetten om zo effectief mogelijk (samen) te werken. En dat is leerzaam, maar soms ook confronterend. Waarom schuif je eigenlijk altijd minder leuke zaken voor je uit, terwijl je heel goed weet dat het toch moet gebeuren? Waarom reageer je op een bepaalde wijze op bepaalde situaties? Hoe ga je met weerstand en feedback om en waarom kun je met die ene collega zo goed samenwerken terwijl de andere soms het bloed onder je nagels vandaan haalt? En hoe ziet je omgeving jou eigenlijk? Met name deze laatste vraag vind ik erg confronterend. Ook al denk je namelijk zelf heel goed te weten wie je bent en waar je goed in bent, je omgeving kan dit wel eens heel anders zien.

Soms moet je de confrontatie met jezelf en je omgeving aan durven

Misschien vind jij jezelf wel een onzeker persoon en heb je het gevoel dat je in lastige situaties niet goed uit je woorden komt, maar ziet je omgeving een sterke persoonlijkheid die grote keuzes durft te maken en zich niet makkelijk omver laat werpen. En wanneer heb je voor het laatst echt de gelegenheid genomen om concreet aan je collega’s, vrienden en familie te vragen: “hoe zien jullie mij eigenlijk? Wat vinden jullie mijn sterke punten en waar zien jullie mijn valkuilen?”. In het kader van deze cursus en mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik deze vraag aan mijn omgeving gesteld. Ik ben in afwachting van de antwoorden en moet heel eerlijk zeggen, ik vind het best een beetje spannend. Maar tegelijkertijd is juist dit de reden dat ik hier zit, dat ik heb gekozen voor een traineeship in een wereld die volledig nieuw voor me was en dat ik een cursus als deze volg. Zodat ik me niet alleen inhoudelijk, maar ook als persoon steeds verder kan blijven ontwikkelen. En daarvoor moet je af en toe de confrontatie met jezelf en je omgeving aan durven gaan.

Onze opdrachtgevers