Kwalitijd (ll) - geautomatiseerd testen

Naar overzicht

In mijn vorige blog vertelde ik over de verschillen tussen het werken in een servicemanagementteam vs. het werken in een change team. De belangrijkste les die ik in die eerste weken leerde was dat als je ruimte en focus inbouwt om software te ontwikkelen, je kwaliteit kunt leveren – kwalitijd. Kwalitijd heeft natuurlijk een dubbele lading: er is tijd nodig om kwaliteit te leveren, en juist tijd is kostbaar.

Eén van de zaken die veel tijd kost, is testen – en daar heeft ons team wat op gevonden.

Binnen het team werken we agile via de scrum-methode. In die methode is de focus altijd gericht om software incrementeel op te leveren. Dat betekent: iedere sprint van 2 weken een nieuw stukje software.

Om software op te leveren, lopen we normaal gesproken de volgende stappen door: analyseren, bouwen en testen. Dit zijn in ons team in elkaar overvloeiende processen, waarbij ieder teamlid in elk proces betrokken is.

In de analysestap wordt de aanpassing of toevoeging aan de software uitgedacht. Er worden Data Flow Diagrammen (DFD) opgesteld en mappingsheets ingevuld. Daarnaast wordt de Agile Test Approach (ATA) aangepast. In dit document wordt de verwachtte werking van de (nog te bouwen) software opgeschreven zodat na de bouw van de software de werking in een test geverifieerd kan worden.

Met de hand kost zo’n test vaak veel tijd, en worden omwille van de tijd slechts de belangrijkste zaken risk based getest. Daardoor kun je op detailniveau fouten missen die later voor verstoringen kunnen zorgen - ruimte voor verbetering dus.

In ons team is daarom veel tijd besteed aan het automatiseren van het testen. Dat was een ingewikkelde klus, waarbij de doelstelling was om intensief handmatig testen te vervangen door één druk op de knop – en dat is gelukt!

Sinds de automatisering van het testen, kost het minder tijd om software op te leveren, terwijl de kwaliteit is verbeterd omdat er uitgebreider wordt getest – een typisch voorbeeld van hoe kwalitijd in de praktijk is gebracht.

Enthousiast geworden van dit verhaal? Ook ideeën over hoe ‘het’ slimmer kan? Of wil je meer weten over het werken bij Calco? Stuur me een bericht via LinkedIn of Twitter, of solliciteer direct via de site!

Onze opdrachtgevers