Kijk, zonder handen!

Naar overzicht

Nieuwe tooling leren beheersen voelt een beetje als leren fietsen: ik weet heel goed waar ik heen wil, maar de weg ernaartoe gaat gepaard met vallen en opstaan. Zoals beschreven in mijn vorige blog, ben ik in januari begonnen met het automatiseren van het testen van standaardproducten die door mijn afdeling End User Services geleverd worden. En meteen op dag één van mijn grote automatiseervoornemen reed ik al tegen de eerste hobbel op: de testtool die ik hiervoor wilde gebruiken was nog niet beschikbaar voor Windows 10!

Nu moet je weten dat juist Windows 10 mijn testobject is. Momenteel wordt dit platform door mijn scrumteam binnen de bank uitgerold en dat betekent dat we voor alle applicaties die werken op Windows 7 aan het uitzoeken zijn of deze compatibel zijn met Windows 10. Is dit het geval, dan kunnen de applicaties gepackaget worden voor het nieuwe platform en daar vervolgens op worden getest en geïnstalleerd. De testtool is ook zo’n applicatie: werkt prima op Windows 7, maar was nog niet uitgerold voor Windows 10. Mooi recursief probleem, want ik wilde nu juist die tool gaan gebruiken om ándere applicaties mee te gaan testen! Iets met een kip en een ei…

Afijn, nadat ik had gecheckt of de tool deed wat-ie moest doen (en vooral niet deed wat-ie niet moest doen), kon ik aan de slag. Toen diende hobbel twee zich echter aan: het lukte me niet om er Windows-objecten mee te herkennen! De tool weigerde te begrijpen hoe bepaalde schermen en mapstructuren eruit zien.  En hobbel drie: waarom werd de testdata vanuit m’n Excelsheet niet ingelezen? En hobbel vier, en hobbel vijf… 

Nieuwe tooling leren beheersen voelt als leren fietsen. Ik weet waar ik heen wil, maar de weg ernaartoe gaat gepaard met vallen en opstaan.

Gelukkig fiets ik met zijwieltjes. Ik krijg ondersteuning vanuit het Test Center of Expertise, een onderdeel van de bank dat verantwoordelijk is voor Test & Release Management, testautomatisering en testtooling. Twee keer per week ga ik bij hen langs voor een sessie en dan helpen ze mij met alles waar ik tegenaan ben gefietst. En ja hoor: vorige week resulteerde dit in een heus geautomatiseerd testscript! Bij de sprintdemo (een bijeenkomst waarin het team laat zien wat er de afgelopen twee weken is bereikt) demonstreerde ik hoe de tool na een druk op enter aan het werk ging en Microsoft Office-pakketten begon te testen, zonder dat ik ook maar iets hoefde te doen. Weliswaar simpele stapjes, weliswaar een korte test… Maar wel eentje zonder handen! 

Onze opdrachtgevers