Jouw vragen beantwoord

Naar overzicht

Vrijdag 27 november begonnen de Nederlandse Carrière Dagen in Utrecht. Met een aantal Calco collega’s stonden we klaar om alle geïnteresseerden bij te praten over de mogelijkheden van een carrière in de IT zonder de ‘juiste’ opleiding. Het waren twee fantastische dagen. We kregen ontzettende veel leuke vragen en dat leidde vaak tot verrassende gesprekken. In deze blog een korte recap van de meest gestelde vragen.

<>​Heb je weleens nagedacht over een carrière in de IT?

Met deze vraag begonnen we vaak het gesprek met de bezoekers of passanten van onze stand. Meer dan eens werden er ontkennende antwoord gegeven. Herkenbaar, want zelf heb ik daar tijdens mijn rechten studie amper aan gedacht. Bij het uitleggen van de Calco Masterclass, en de geruststelling dat een IT opleiding die nodig is, startte vaak een spervuur van vragen.

<>Is IT meer dan programmeren? 

Gelukkig wel. Met alleen maar programmeurs zou de IT er heel anders uit zien. En toch is programmeren het eerst waar mensen aan denken bij het woord IT. Steeds legden we uit dat er meer rollen en functies mogelijk zijn in de IT. Neem bijvoorbeeld de rol van analist. Deze zorgt voor de communicatie tussen de business met al haar eisen en de IT met haar mogelijkheden. Juist tussen de groepen in merk je de toegevoegde waarde van een niet-IT’er. Sommige analisten brengen de wensen over van de business, terwijl anderen zich veel meer op de IT processen richten. Daarnaast moeten alle applicaties en websites getest en beheerd worden. Ook hier is de frisse blik van een niet IT’er van grote waarde als aanvulling op de al aanwezige technische kennis binnen een bedrijf. Laat er geen misverstand over bestaan dat je zeker technische kennis nodig hebt voor een succesvolle carrière in de IT, maar deze kan je in de twee jaar van de Masterclass opdoen. Technische kennis is namelijk meer dan programmeren alleen.

<>​Waaraan herken je dat de Calco MasterClass een traineeship is?

We stonden met onze stand in de traineestraat en veel bezoekers vroegen zich of waaraan de Calco Masterclass te herkennen is als traineeship. Naast dat Calco je de mogelijkheden biedt om technische kennis op te doen wordt er stevig ingezet op persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je als persoon? Waarom doe je de dingen zoals je die doet? In de eerste twee maanden is dat een vast onderdeel en tijdens je inzet bij één van de opdrachtgevers blijft Calco je mogelijkheden bieden door middel van diverse vaardigheidstrainingen. Persoonlijk vind ik dat één van de grootste pluspunten van het traineeship. In welke rol je ook gaat werken, het is altijd belangrijk jezelf echt te leren kennen.

<>Waarom heb ik voor Calco gekozen?

Sommige gesprekken kregen een persoonlijk karakter. Waarom ben ík overgestapt naar de IT? Ik wilde graag deel uitmaken van een dynamische omgeving waarin er niet gedacht werd in problemen, maar in oplossingen. Welke mooie dingen kunnen wij maken voor onze klant? De technologische ontwikkelingen zijn bijna niet bij te houden en ik wil daar graag deel van uit maken. Ik kan je verzekeren dat ik die dynamiek inmiddels ontdekt heb.

Hieruit kwam vaak de vraag naar voren hoe de overstap beviel en hoe moeilijk het is om de overstap te kunnen maken. De overstap bevalt mij super, ik zou het altijd weer doen. Als rechtenstudent was en is het nog steeds hard werken. De eerste weken waren heel intensief en langzaam voel je jezelf landen in de sector. Totdat je ingezet wordt bij een opdrachtgever. Dan begint het allemaal weer opnieuw en hoor je weer allerlei nieuwe dingen en termen. Tijdens je inzet blijven de lijnen naar Calco kort. Ze bieden je cursussen en tools die je nodig hebt in je dagelijkse werkzaamheden, maar je zult het uiteindelijk zelf moeten oppakken.

Gelukkig lieten de bezoekers zich hier niet door afschrikken en bleven de vragen komen. Helaas krijg ik niet alle vragen in één blog. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust via LinkedIn en Twitter. Ik kijk in ieder geval terug op een hele toffe dag op de Nederlandse Carrière Dagen.

<>
Onze opdrachtgevers