It's a man's world (ll)

Naar overzicht
This is a man's world, this is a man's world. But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl…

Zwijmel je al weg bij dit nummer van James Brown, of de cover van Joss Stone? Of denk je bij het horen van dit nummer vooral aan de IT-wereld? Want zoals oud Calco-ambassadeur Melissa al eens in een blog schreef: ondanks het toegenomen aantal vrouwen, blijft de IT een mannenwereld. En dat wekt nieuwsgierigheid bij veel mensen. Van vrienden en familie, tot mijn fysiotherapeut en geïnteresseerden in de Calco MasterClass…veel mensen willen weten hoe het is, om als vrouw in een mannenwereld als de IT te werken. Daarom neem ik jullie vandaag graag mee in mijn eigen “man’s world”.

Ik werk op dit moment in twee verschillende teams. Tussen de in totaal ongeveer vijftien mensen waarmee ik veel samenwerk, zit maar één andere vrouw. Op de vloer waar wij werken, zitten er in totaal vier, tegenover ongeveer twintig mannen. Gaat het dan de hele dag over “typische mannendingen”? Nee. Er wordt natuurlijk, ook in de koffiepauzes, veel over IT gepraat. Logisch, want bijna iedereen is een echte liefhebber en er is altijd genoeg te bespreken. Maar over voetbal gaat het bijvoorbeeld bijna niet. Grappig genoeg ben ik op de werkvloer één van de weinigen die voetbalt en met slechts enkele collega’s kan ik een mooie Champions League wedstrijd nabespreken. Wel gaat het veel over andere sporten. En (on)gezond eten. En een onderwerp dat steeds meer ter tafel komt, is kinderen. Een aantal collega’s is onlangs vader geworden, dus de ervaringen met poepluiers en slaapgebrek worden gretig uitgewisseld. Ik hoor deze gesprekken vaak op een gepaste afstand aan en verbaas me over het feit dat de onderwerpen niet eens zoveel verschillen van een “minder-typische mannenomgeving”.

Dat blonde meisje zonder IT-achtergrond.

Een groot voordeel daarnaast is dat mijn, vaak ietwat sarcastische, gevoel voor humor hier door veel collega’s gedeeld wordt. Er worden veel slechte, soms ongepaste en lompe grappen gemaakt waar ik vaak het hardst om moet lachen. Gelukkig weten de meeste van mijn collega’s dat inmiddels, en houden ze zich niet meer in omdat er een vrouw bij is. Daarnaast heeft het ook praktische voordelen om als vrouw tussen veel mannen te werken. Je valt op. Mensen zijn daardoor extra geïnteresseerd in wat je doet en hoe je op deze plek terecht bent gekomen. Ook al wordt er zo nu en dan wel eens een vrouwonvriendelijke opmerking gemaakt en zien ze je eerst als “dat blonde meisje zonder IT-achtergrond”…zodra je laat zien wat je kunt, zullen de meeste mensen je niet snel vergeten.

Naast dat ik het dus heel goed naar mijn zin heb en vooral de positieve kanten zie om als vrouw in een mannenwereld te werken, zie ik ook steeds meer vrouwen de stap zetten om de IT in te gaan. In onze MasterClass maand zaten er vijf en ik heb zelfs al een lichting voorbij zien komen waar de vrouwen beter vertegenwoordigd waren dan de mannen. Geen enkele reden dus om als vrouw de IT links te laten liggen. Heb jij als vrouw, of als man, ook interesse in een carrière in de IT, maar heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op via LinkedIn of Twitter (@Corine_Calo).

Onze opdrachtgevers