IT = Rocket Science?

Naar overzicht

Regelmatig wordt mij gevraagd: is dat nou moeilijk, de IT? Vooral personen zonder IT achtergrond die zelf geïnteresseerd zijn om een carrière in de IT te beginnen en op het punt staan bij Calco te solliciteren zijn hier nieuwsgierig naar. Een terechte vraag. De IT is een vak apart en staat bekend vrij complex te zijn. Hoe kun je dan als leek toch hier je beroep van maken?

Het antwoord op de vraag of de IT moeilijk is, is niet eenduidig. Natuurlijk is het moeilijk een compleet nieuwe wereld te leren kennen. Dit vereist moeite, inzicht, een aanpassing van denkwijze maar vooral motivatie. Tijdens de Calco sollicitatieprocedure wordt je middels een capaciteitentest getoetst of jij de stof binnen afzienbare tijd kan oppikken en tijdens de gesprekken wordt gekeken of de IT wel echt iets voor jou is. Als jij door deze strenge selectie komt dan moet je dus bijna wel op je plek zitten. Dat is ook de reden dat het Calco-concept werkt. Je kunt je afvragen hoe mensen binnen 2 maanden opgeleid kunnen worden tot IT’er. Dat hangt allemaal samen met een goede selectie. Daarnaast legt Calco de basis en leer je het meeste in de praktijk bij een opdrachtgever.

Als je bij Calco terechtkomt beginnen ze met de basics en later zal je je specialiseren in de richting waarin jij past en waarschijnlijk zal worden ingezet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bij de opdrachtgever in een gat valt, deze basis zorgt er namelijk voor dat jij beslagen ten ijs komt. Daarnaast ben jij geselecteerd op de eigenschap dingen snel op te pikken en communicatief vaardig te zijn. Kwaliteiten die net zo belangrijk, al dan niet belangrijker zijn, dan ervaring en kennis. Dat laatste kun je namelijk leren en opdoen. De opdrachtgevers weten dat jij een starter bent in de IT. Alle starters moeten ‘erin komen’, zelfs als je wel veel kennis hebt. In de praktijk leer je het het beste. Als jij dus gemotiveerd bent is de IT niet per se moeilijk. Sommige dingen kunnen in het begin overkomen als rocket science en als je wordt ingezet zal je echt nog wel een paar keer achter je oren krabben. Zo zit ik bij InTraffic, een behoorlijk technisch bedrijf. Sommige projecten zijn hier dan ook zeer complex. Het testen wat ik doe gebeurt dus ook meestal onder de motorkap; dat is toch wat anders dan door een gebruikersinterface van een website klikken. Maar toch weet ik aardig mijn weg te vinden in dit IT landschap. Ik vind het leuk wat ik doe, dus ik vind het niet erg hier moeite voor te doen. Ik stel gewoon de ‘domme’ vragen die niet bestaan en probeer ook middels mijn soft skills, waar bij Calco ook veel aandacht aan wordt besteed, eruit te springen.

Kortom: De IT kan best pittig zijn, maar als jij gemotiveerd bent dan is het juist een uitdaging. Wat dat betreft liever moeilijk dan saai!

Wil je meer weten over Calco of InTraffic dan ben ik te vinden op LinkedIn en Twitter @Melissa_Calco.

Onze opdrachtgevers