IT: middel of doel?

Naar overzicht

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, ben ik nog niet heel lang werkzaam in de IT. Toch houd ik me er al vanaf jongs af aan mee bezig. De volgende vraag zit dan ook al een tijdje in mijn hoofd en is de afgelopen periode alleen maar versterkt: Wat trekt mij nou daadwerkelijk zo aan in de IT en waarom?

Op dit moment zit ik in een acht uur durende vlucht naar Tanzania, waarvan ik er al twee heb besteed aan slapen en nog eens twee aan het kijken van Better Call Saul (aanrader!). Vier uur over, genoeg tijd om eens terug te gaan in de tijd en proberen te achterhalen waar de oorsprong van deze aantrekkingskracht ligt.

Mijn eerste scriptjes

Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen, kwamen net de eerste telefoons met NFC uit. Dat is de chip waar je ondertussen ook contactloos mee betaalt. Na wat NFC stickers uit China besteld te hebben, ben ik aan de slag gegaan. Aan elke sticker kun je handelingen koppelen die je telefoon uitvoert door deze er tegenaan te houden. De sticker in mijn auto schakelde bijvoorbeeld bluetooth aan voor connectie met de autoradio, opende Google Maps en startte met het afspelen van mijn favoriete afspeellijst. De sticker naast mijn bed schakelde mijn wekker in en het geluid van de telefoon uit.

Voor een aantal vrienden heb ik een server voor thuis in elkaar gezet. Om deze vanaf mijn eigen huis te kunnen beheren, had ik toegang tot de servers via het IP adres van het huis waar ze stonden. Helaas veranderde dit IP adres eens in de zoveel tijd. Daarom ben ik een scriptje gaan schrijven dat elke nacht het IP adres controleert. Zodra het afwijkt van de vorige dag wordt de nieuwe naar mij toegestuurd en hoef ik niet uit te leggen aan mijn vrienden hoe ze zelf aan het nieuwe IP adres moeten komen.

Mijn eigen huis onder de loep

Op dit moment ben ik bezig om mijn huis slim te maken. Denk bijvoorbeeld aan “smart” lampen, tv, home cinema en rolgordijnen. Het is leuk om dit allemaal te laten werken via stemcommando’s, bijvoorbeeld met Google Home. Nog interessanter is om het automatisch te laten werken, bijvoorbeeld door de lampen aan te zetten zodra er iemand aanwezig is in de kamer, via een bewegingssensor, en als het donker is buiten.

Google home

Lui of slim?

Dit was een kleine greep uit mijn vroege ervaringen met IT. Wat je misschien opvalt is dat ze allemaal gericht zijn op het efficiënter maken of wegnemen van herhalende handelingen. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik gewoon heel lui ben…

Voor mij is IT dus altijd een middel geweest om iets te bereiken en nooit het doel zelf. Het belangrijkste is dat ik een voldaan gevoel krijg zodra het iets wegneemt wat in mijn hoofd een “nutteloze” handeling is. Dit is iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden tijdens werkzaamheden in je IT job.

Wil jij - net als Tim - ook de IT in en starten als IT trainee bij Calco? Bekijk dan de vacature voor ons traineeship.

Onze opdrachtgevers