IT en de softe kant

Naar overzicht

Ik stop ermee jongens. Niet alleen met bloggen, zelfs bij Calco stop ik. Sterker nog, sinds afgelopen 1 februari mag ik mezelf een echte PostNL-er noemen. En hoewel ik met een klein beetje weemoed afscheid heb genomen van Calco, ben ik erg trots en blij om als projectmanager aan de slag te gaan bij PostNL.

In een van de laatste gesprekken bij Calco werd mij gevraagd welke aspecten van mijn tijd bij Calco me het meest zijn bijgebleven. Zonder voorbereiding, maar ook zonder enige twijfel antwoordde ik onmiddellijk de 'RGB training' in de basismaand (inmiddels basis-twee-weken).Voor de niet-Calco-ers die dit lezen: RGB staat voor Resultaatgericht Beïnvloeden, en is een workshop waarin je (hoe raad je het?) tracht de andere partij te overtuigen van jouw standpunt. Echter, dit niet enkel en alleen op debatterende wijze, maar vanuit het analyseren van je eigen gedrag en dat van de ander. Jouw gedrag heeft namelijk vaak gedrag tot gevolg. Een voorbeeld: als ik op een dwingende en wat agressieve manier een collega zal opleggen iets te doen voor mij, zal dit waarschijnlijk tot weerstand leiden. Zo zijn er talloze reacties op gedrag, en heeft iedereen ook zijn voorkeursgedrag. Zodra je achter je eigen beweegredenen bent (waarom doe ik de dingen zoals ik die doe?) en die van je omgeving, kun je bewuster communiceren en dus resultaatgericht beïnvloeden.

Waarom is dit me zo bijgebleven? Allereerst omdat je door zo de diepte in te duiken je collega's zeer goed leert kennen. Je staat volledig open en dit is in het begin natuurlijk spannend. Maar misschien nog wel temeer omdat ik het niet had verwacht: IT en communiceren? Coaching, beïnvloeden, gedrag? Ik dacht dat we gingen programmeren! Dat ik zou leren om door 1-en en 0-en achter elkaar te zetten een app te maken die de koelkast naar me toe te zou laten wandelen.. Maar wat was ik er blij mee! Nog dagelijks profiteer ik van de workshop en merk ik dat elke Calco-er die ik om mij heen heb dat ook doet. Het is een van de beste voorbereidingen op de praktijk. Want je op de praktijk voorbereiden is lastig. Dat ik met veel nieuwe mensen te maken zou gaan krijgen, had ik wel begrepen. Maar dat er allemaal verschillende belangen binnen een organisatie zijn, had ik niet op gerekend. Gelukkig weet ik inmiddels met de juiste mix van communicatiestijlen wel altijd 'de neuzen dezelfde kant op te krijgen'. Nog steeds zou ik de app wel willen schrijven die mijn koelkast laat wandelen, toch ben ik erg blij wat 'softs' meegekregen te hebben van Calco. Profiteer er dus van, de tijd die je binnen de veilige muren in Maarssen doorbrengt. Ik heb er veel aan gehad! En mocht je twijfelen om bij Calco te solliciteren, dan hoop ik dat dit je over de streep trekt!

Voor nu is dit mijn laatste blog, maar ik ben altijd nog te bereiken via de bekende social media kanalen

Onze opdrachtgevers