Ik manage, jij managet, wij managen

Naar overzicht

In zekere zin is iedereen een manager. Het plannen van je huiswerk, het bijhouden van je eigen administratie, het organiseren van een feestje: allemaal micromanagement. In dit micromanagement is de ene beter dan de ander. Ik word bijvoorbeeld erg nerveus als ik het overzicht verlies. Maar hierdoor zijn mijn agenda, huishouden en huishoudboekje meestal wél op orde. Voor mij is dat noodzakelijk om stressvrij door het leven te gaan. Doordat ik zelf volledig verantwoordelijk ben voor het op orde houden van deze zaken, is het managen ervan vrij eenvoudig. De grootste uitdaging is om mezelf te motiveren. 

Hoe manage ik collega’s?

Managen wordt pas echt interessant op het moment dat jij niet degene bent die het werk uitvoert. Dan heb je ineens niet meer te dealen met alleen je eigen valkuilen, maar kan je collega of leverancier ook voor het doel gaan liggen. Misschien is je collega wel heel creatief, maar iets minder goed in het inschatten van de tijd die een taak kost en kom je daardoor in de problemen. Of misschien is er één persoon die een bepaald probleem op kan lossen, maar vertoeft diegene nog anderhalve week aan de Costa del Sol. Daar gaat je planning!

Hoe ga je daarmee om? Hoe manage je dat? Die vraag heb ik mezelf ook gesteld aan de start van mijn inzet als projectmanager bij Ahold Delhaize. En het antwoord blijkt even geruststellend als onbevredigend: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. 

Trial and error

In de praktijk loop ik geregeld aan tegen situaties waarbij ik twijfel over hoe ik ze aan moet pakken. Maar bij die situaties leer ik onwijs veel over mezelf. Bijvoorbeeld dat ik geneigd ben om snel een persoonlijke relatie met mensen op te bouwen en dat dit vaak heel handig is. Als mensen je aardig vinden, zijn ze immers sneller geneigd je uit de brand te helpen. Keerpunt hiervan is dat ik er moeite mee heb om daadwerkelijk druk uit te oefenen, want stel je voor dat mensen je dan niet meer zo aardig vinden! Terwijl dat soms wel een stuk efficiënter is dan het vertrouwen op de goodwill die je hebt gekweekt.  

Mijn managementvaardigheden worden van tijd tot tijd behoorlijk op de proef gesteld en dat kan soms best spannend en vermoeiend zijn. Ik heb gelukkig alle gelegenheid om na te denken over de aanpak die ik ga gebruiken en krijg ruimte om te experimenteren. Ook helpt het dat ik iedere maand evalueer met zowel mijn Calco fieldmanager als mijn managers bij Ahold Delhaize. Die voortdurende aandacht voor persoonlijke ontwikkeling helpt mij scherp te blijven en snel beter te worden in mijn werk. Precies dat is de reden dat ik voor dit traineeship heb gekozen. 

Wil jij ook starten als IT trainee bij Calco? Bekijk dan de vacature voor ons traineeship.

Onze opdrachtgevers