Humor: een ondergewaardeerd ingrediënt

Naar overzicht

Een team vol harde werkers, elke dag op tijd en pas naar huis als al het werk gedaan is. Er is veel tijd geïnvesteerd om alleen de beste, slimste en meest gemotiveerde werknemers in het team te krijgen. Dit zou hèt team moeten zijn. Toch functioneert het bij lange na niet zoals iedereen had gedacht.

Een goede sfeer op de werkvloer en binnen het team is belangrijk om deze succesvol en constant te laten zijn. Een van de beste ingrediënten voor een goede sfeer is natuurlijk humor. Humor vermindert stress, doorbreekt spanningen en angstvallige stiltes. Het stimuleert ongemerkt ook onze creativiteit en helpt ons te relativeren. Onderzoek toont zelfs aan: het gevoel dat humor bij mensen opwekt, is hetzelfde gevoel dat iemand krijgt wanneer hij beloond wordt.

Humor geeft mensen dus het zelfde gevoel als bijvoorbeeld goed verricht werk. Ondanks dat dit gevoel vele malen makkelijker te bereiken is door het gebruik van humor, houden veel mensen zich in. Het kan verkeerd overkomen, niet iedereen houdt van dezelfde soort humor en mensen die te veel grappen maken worden gezien als vervelend. Het belangrijkste om te onthouden is dat een slechte grap zo gemaakt is, gelukkig is iedereen hem na de volgende goede weer vergeten.

Blog 3 Foto 1

Humor betekent niet alleen maar grapjes maken. Humor betekent ook een onverwachte draai aan iets geven, de ander op het verkeerde been zetten. Het betekent relativeren, een beetje afstand nemen van de dingen, je eigen belangrijkheid op losse schroeven zetten. Deze factoren zijn bijvoorbeeld ook belangrijk in de wereld van fail fast, wat een grote rol speelt binnen de IT.

Bedrijven die veel investeren in het hebben van een vrolijk en humoristisch imago winnen het dan vaak ook van hun concurrenten. Kijk onder andere naar Coolblue en Drukwerkdeal. In een interview vertelt de oprichter van Drukwerkdeal hoe zijn bedrijf succesvol is geworden door middel van humor. Ook in de media en politiek werkt het. Zo “verdienen” politieke partijen na een succesvol “correspondents dinner” soms enkele zetels en is het op de hoogte blijven van het laatste nieuws nog nooit zo leuk geweest door “De Speld”.

We naderen op dit moment het einde van het jaar, we gaan richting de langste nacht en Blue Monday staat weer voor de deur. Daarom wil ik iedereen uitdagen om juist nu zoveel mogelijk uit die comfortzone te treden en proberen te spelen met humor! Ga maar eens onderuit, probeer wat werkt bij collega’s, vrienden en familie. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we deze toch wel donkere tijd doorkomen. Maar let op, humor mag nooit ten koste gaan van iemand anders! Het moet voor iedereen leuk zijn.

Blog 3 Foto 2
Onze opdrachtgevers