Hoe weet je of je geschikt bent om te werken in de IT?

Naar overzicht

Het heeft bij mij even geduurd voordat ik erachter kwam: ik ben hartstikke geschikt om te werken in de IT! Ik zou willen dat ik er eerder achter gekomen was, dat had me een hoop keuzestress en (carrière)kopzorgen bespaard. Hoe ik er achter ben gekomen? Naast dat mijn beeld van IT veranderde, ben ik ook wat eigenschappen van mezelf op een rijtje gaan zetten.

Allereerst; er zijn veel functies in de IT-wereld. Het is een sector waar veel verschillende type mensen voor nodig zijn. De kans dat er een functie in de IT is waar jij zou kunnen werken, is dus erg groot. Er zijn echter een aantal dingen die erop kunnen wijzen dat je extra geschikt bent voor de IT. Door het praten met (IT) collega’s, zoeken op internet en bevindingen uit de praktijk ben ik tot onderstaande punten gekomen. 

Je houdt van technologie

Ok, dit is een erg voor de hand liggende, maar dit is van belang voor de lange termijn, omdat IT vaak gericht is op digitaliseren, vooruitgang en het vernieuwen van werkwijzen. Jij bent iemand die hier van houdt, enthousiast wordt van vooruitgang en benieuwd is naar nieuwe technologieën.

Je wilt nieuwe dingen leren

Werken in een sector met veel technologische vooruitgang maakt dat dingen snel kunnen veranderen. Het komt daarom in de IT niet vaak voor dat mensen hun hele carrière precies hetzelfde werk doen. Dit houdt dus in dat je nooit uitgeleerd bent. (En dat je je niet snel gaat vervelen!) Jij bent leergierig en houdt wel van een uitdaging

Je bent communicatief vaardig en kunt werken in teamverband

In de praktijk merk ik vaak hoe belangrijk dit is; je werkt nooit alleen. Het is daarom heel belangrijk om van tevoren goed te overleggen, samen vast te stellen wat prioriteit heeft en te weten waar je als team mee bezig bent. Jij durft vragen te stellen en staat open om van anderen te leren. Daarnaast kun je goed samenwerken en ben je zelf ook bereid om je kennis te delen.

Je bent digitaal handig

Je merkt dat je handig bent met technologie. Ben jij iemand die snel begrijpt hoe applicaties werken? Of merk je dat je soms anderen kunt helpen met het gebruiken van een applicatie?

Je bent nieuwsgierig

Als je een nieuw computerprogramma onder ogen krijgt, word je nieuwsgierig en durf je dingen te proberen. Je vindt het een leuke uitdaging om uit te zoeken hoe iets werkt of vindt het interessant om dit te leren

Je lost met geduld een probleem op

Je hebt nét dat beetje extra geduld waarmee je een probleem oplost. Je houdt van een uitdaging en wilt dingen tot op de bodem uitzoeken.

Je hebt de brains

Als je goed logisch kunt nadenken kun je erg ver komen in IT. Je hoeft niet iemand te zijn die makkelijk dingen onthoudt, maar wel iemand die in staat is om abstracte concepten te begrijpen. Jij bent slim en je houdt ervan om je hersens te gebruiken.

Herken jij je in veel van bovenstaande punten? Dan kan ik je van harte aanmoedigen om een carrière in de IT te overwegen! Met alle baankansen die er nu zijn in de IT is het sowieso de moeite waard om verder te onderzoeken of het bij je past. Ik geef graag tips, dus mail me of stuur een bericht via LinkedIn als je je aangesproken voelt.

Onze opdrachtgevers