Hoe bepalend is Agile in de organisatie van een IT-afdeling?

Naar overzicht

Agile. Iedereen praat erover, iedereen lijkt het te willen, maar niet iedereen is daar even ver mee.  In mijn vorige blog(lees hem hier!) heb ik beschreven hoe de grootte en complexiteit van een IT-organisatie bepaald wordt door de rol die IT speelt in het product dat een bedrijf verkoopt. Deze keer voeg ik daar graag aan toe dat de mate waarin een bedrijf Agile geadopteerd en geïmplementeerd heeft, minstens zo veel impact heeft op de cultuur, sfeer en manier van werken in een IT-organisatie.

Beginnen bij Calco is een mooie stap in je carrière en toch weet je niet waar die stap naartoe zal leiden. Calco zet namelijk mensen in bij vele grote ondernemingen in Nederland, in vele verschillende rollen en functies. In sommige gevallen weet je slechts kort van tevoren bij welke organisatie je aan de slag gaat. Dat is natuurlijk spannend en deze en mijn vorige blog kunnen je helpen een beeld te vormen van hoe een IT-organisatie eruit kan zien. 

Agile is al meer dan 10 jaar wijd verspreid in Nederlandse IT-organisaties. Zoals met elke nieuwe werkwijze is er ook met Agile sprake van ‘early adopters’ en bedrijven die de kat uit de boom gekeken hebben. Daarom zie je nu dat Agile werken niet in elk bedrijf dezelfde vorm heeft. Formeel heet dit het Agile maturity niveau. Bedrijven die al enkele jaren bezig zijn om het Agile gedachtegoed te implementeren in hun IT-organisatie hebben een hoger maturity niveau dan de organisaties die nog maar net begonnen zijn. Waar in mijn vorige blog de twee uitersten bestonden uit een IT-organisatie die ondersteunend is aan de ‘core business’ van een bedrijf (FrieslandCampina) versus een IT-organisatie die gezien kan worden als de ‘core business van het bedrijf (ABN AMRO), zie je in het geval van Agile de uitersten terug in een bedrijf dat al meerdere jaren bezig is en een hoge maturity heeft versus bedrijven die pas net begonnen zijn en een lage maturity hebben. 

"Agile werken heeft niet in elk bedrijf dezelfde vorm"

Twee passende Nederlandse voorbeelden van deze uitersten zijn de ING en ABN AMRO. ING staat er algemeen om bekend al ruim 5 jaar geleden begonnen te zijn  met het implementeren van het Agile gedachtegoed, waar dit bij de ABN AMRO nog maar ‘slechts’ één jaar het geval is. De impact van een hogere maturity zie je voornamelijk terug in de vrijheid en verantwoordelijkheid van de verschillende teams in de IT-organisatie. Wil je begrijpen hoe dat precies zit, kijk dan eens een kort filmpje op Youtube: hier en hier.

Naarmate de implementatie van het  Agile gedachtegoed vordert, zal de organisatie steeds minder hiërarchisch en bureaucratisch worden. Daarnaast zal de afstand tussen de IT-organisatie en de business organisatie van het bedrijf steeds kleiner worden, wat ervoor zorgt dat de IT meer over de business leert en vice versa. Tot slot mag je ook verwachten dat met een hogere Agile maturity, er ook meer pro-activiteit en initiatief van de medewerkers wordt verwacht en dat deze daar ook meer ruimte voor krijgen.

Via deze blog dus opnieuw een tipje van sluier als je je afvraagt wat je kan verwachten als je ingezet bent. Denk er aan dat dit 2 dingen zijn die je goed kan bespreken tijdens je intakegesprek aan het begin van je detachering. Mocht je hier meer over willen weten of heb je een hele andere ervaring, dan hoor ik graag van je!

Onze opdrachtgevers