Het leveren van Speed, Agility en Value

Naar overzicht

Terwijl IT vaak een stoffig imago heeft, zijn termen als Agile, Scrum en DevOps hot-topics binnen de sector. Misschien heb je deze buzz-words al een paar keer langs horen komen en vraag je je af wat ze nu precies inhouden. Ik vertel jullie in deze blog graag meer over hoe deze concepten de IT-teams binnen NN helpen om zich te transformeren tot zelfsturende teams die met korte feedback loops waardevolle functionaliteit leveren.

Met de nieuwe strategie van NN (Digitaal, Persoonlijk en Relevant) is IT een centraal onderdeel geworden van de producten die het bedrijf aanbiedt. IT-systemen, functionaliteiten op de website of in de App en de proposities richting de klant zijn steeds meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om in de digitale behoefte van de klant te kunnen blijven voorzien, is het voor NN belangrijk dat ook haar IT-organisatie transformeert. Speed, Agility en Value liggen ten grondslag aan deze ontwikkeling.

​Klinkt leuk, zo’n marketing praatje.. Maar hoe ziet dit er in de praktijk precies uit?

Klinkt leuk, zo’n marketing praatje.. Maar hoe ziet dit er in de praktijk precies uit? Als V2V Squad werken we nu sinds een aantal maanden aan de hand van de Scrum Agile methode. Kortgezegd houdt dit in dat we elke twee weken (Sprint) een to-do lijst van items (zogenaamde User Stories) selecteren gedurende de Sprint Planning Sessie, waar we ons als team op vastleggen en die ons zullen helpen om waarde te leveren richting onze stakeholders. Denk daarbij binnen de IT bijvoorbeeld aan een nieuwe afspeellijst functie binnen Spotify. In een multifunctioneel team werken we gezamenlijk aan het volbrengen van deze items; je bent dus niet meer alleen maar tester, maar ook programmeur en zelfs je eigen project manager. We houden de voortgang bij op een fysiek bord waar de items gedurende de Sprint, als het allemaal goed gaat, verschuiven van To Do naar In Progress en uiteindelijk bij Done uit komen.

Na twee weken presenteren we de resultaten aan onze stakeholders in de Sprint Review Sessie, polsen we hun tevredenheid en maken we aan de hand van de feedback keuzes voor de komende Sprint van twee weken.

Als ik kijk naar mijn eigen team, zie je dat je door deze methode een aantal belangrijke voordelen behaald t.o.v. de meer traditionele teams:

  • Het team neemt eigenaarschap.
  • De teamleden gaan samenwerken.
  • Er is meer transparantie.
  • Stakeholders krijgen elke 2 weken een klein stukje waardevolle functionaliteit opgeleverd. Daarmee zijn ze meer tevreden dan een big-bang release na een half jaar ploeteren.
  • Er is meer energie, je hebt namelijk het gevoel alsof je veel mijlpalen bereikt.

Uiteindelijk helpt Scrum onze V2V Squad enorm om in korte cycli (Speed), met een korte feed-back loop (Agility) een waardevol product (Value) op te leveren aan onze klanten. Ben je door mijn verhaal getriggered en nieuwsgierig om hier meer over te weten?  Hieronder een aantal interessante links:

Gelukkig is een Scrum opleiding onderdeel van de MasterClass opleiding van Calco, zo word je goed klaargestoomd om bij te dragen aan de Speed, Agility en Value van een Agile IT team!

Meer weten over Agile of Scrum? Neem gerust contact op via mijn LinkedIn of mail om even te sparren!

Onze opdrachtgevers