Het grote automatiseervoornemen

Naar overzicht

Het is wat cliché, maar ik knutsel toch ieder jaar opnieuw weer een klein lijstje met goede voornemens in elkaar zodra oudejaarsnacht achter de rug is. Niets leuker dan voor de komende 365 dagen op papier zetten wat ik voor mezelf in petto heb! En dan heb ik het niet over de alom bekende, afgezaagde top drie van goede voornemens (minder eten, meer sporten, stoppen met roken), maar dan bedoel ik een puntsgewijze opsomming van SMART-geformuleerde doelen. Echt? Nou nee, zo’n nerd ben ik ook weer niet…

Wat ik wél doe, is voor ieder belangrijk onderdeel van mijn leven kort opschrijven wat ik daar in het aankomende jaar (onder andere) mee wil doen. Een kleine maand geleden ben ik gestart in een project dat bezig is met de uitrol van Windows 10. Dit nieuwe platform raakt alle Core & Generic’s: applicaties waar iedere eindgebruiker binnen de bank gebruik van maakt, zoals Internet Explorer, Java, MS Word en IBM Notes (i.e. de e-mailapplicatie van de bank). Na een change of update in deze applicaties moeten steeds opnieuw dezelfde functionaliteiten worden getest. Belangrijk werk, maar ook erg routinematig.

Hoe gaaf zou het zijn als het lukt mezelf door een aantal scripts te vervangen?!

Voor werk luidt mijn voornemen dan ook als volgt: in 2017 wil ik de functionele testen voor alle zogenoemde Core & Generic-applicaties scripten zodat zij automatisch getest kunnen worden en er bij een change of update eigenlijk (bijna) geen functioneel tester meer aan te pas hoeft te komen. Stiekem ga ik dus proberen mijn eigen functie zoals deze was, overbodig te maken. Hoe gaaf zou het zijn als het lukt mezelf door een aantal scripts te vervangen?!

Spannend is het wel. Samen met het Test & Release Management heb ik een testtool uitgezocht: HP UFT (HP Unified Functional Testing), maar ik heb nog geen idee of dit tooltje in staat zal zijn mijn testen daadwerkelijk te automatiseren. Misschien blijken de C&G-applicaties wel veel te lastig te zijn om zomaar te kunnen scripten. Of kost het héél veel tijd, zweet en tranen om de tool überhaupt te begrijpen. Of wellicht gooien de verschillende soorten devices waarop getest moet worden wel roet in het eten. Maar misschien ook niet, en dan zit er aan het eind van dit jaar een bundeltje scripts op mijn stoel!

Ben jij ook geïnteresseerd in automatiseren, testen of IT in het algemeen? Zet snel solliciteren bij Calco op je goedevoornemenlijstje en wie weet werk jij dan straks ook in de veelzijdige wereld van de IT!

Onze opdrachtgevers