Hello You!

Welke invloed heeft een overname op het IT landschap binnen een bedrijf?
Naar overzicht

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat mijn opdrachtgever NN een andere grote Nederlandse verzekeraar in de vorm van DeltaLloyd zou gaan overnemen. Overnames op deze schaal hebben enorme gevolgen voor beide bedrijven en brengen in eerste instantie vooral veel onzekerheden mee voor de medewerkers. In mijn laatste blog wil ik de rol van en de impact op IT van een dergelijke overname beschrijven en onderstrepen dat een integratie van ondernemingen op deze schaal vooral veel spannende uitdagingen met zich mee brengt.

Het samenvoegen van twee bedrijven als NN en DeltaLloyd gaat gepaard met projecten die op verschillende niveaus van de bedrijfsvoering impact hebben: HR, Finance, Marketing, Strategie en natuurlijk IT. De menselijke factor en migraties van IT systemen vormen vaak het hart van een succesvolle integratie en ik merk ook vanuit mijn ervaringen dat deze twee factoren sleutel zijn voor goede samenvoeging.

'Wat heeft zo'n overname voor ons nu precies te betekenen?' is een belangrijke vraag die speelt bij de medewerkers van beide bedrijven.

In eerste instantie is het vooral spannend. Begin dit jaar kregen we te horen dat NN de verzekeraar DeltaLloyd heeft overgenomen. “Wat heeft dit voor ons nu precies te betekenen?” is een belangrijke vraag die speelt bij de medewerkers van beide bedrijven. Je krijgt het gevoel dat  er  vooral veel in de achterkamers wordt gesproken over het nieuwe functiehuis en de integratiestrategie en het is allemaal nog een “ver van je bed show” die op termijn veel impact kan hebben op de werkzaamheden van je team. Maar op een bepaald moment wordt er steeds meer duidelijk en wordt de toenadering gezocht tussen beide bedrijven. Dan wordt ook duidelijk dat een project van deze schaal ook veel mogelijkheden met zich mee brengt binnen de IT: applicaties moeten gerationaliseerd worden en IT infrastructuur wordt naar hetzelfde hosting platform gebracht.

Vooral een gezonde nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat het samenvoegen van collega’s die vanuit verschillende organisaties komen nieuwe inzichten en “out-of-the-box thinking” stimuleert.

Sinds een maand lopen er binnen mijn team twee DeltaLloyd collega’s mee die helpen bouwen aan het nieuwe private cloud SDDC (lees vooral ook mijn vorige blog) van NN en in de toekomst ook DeltaLloyd. Het is even wennen. Zo zijn de NN collega’s al wat verder in de toepassing van de Agile manier van werken en is men binnen NN meer gewend om als individu maar ook als team ownership te nemen van de items die elke Sprint ingepland worden. Daarnaast vormen de SDDC begrippen voor de collega’s van DeltaLloyd aanvankelijk nog een grote en verwarrende blackbox. Maar mede door onze manier van werken is de leercurve van onze nieuwe collega’s steil. Ze starten klein, door zich te focussen op de voorbereiding van de onboarding van de NN International datacenters richting de Bluemix cloud. Hierdoor leren ze de setup van het nieuwe datacenter kennen en groeit hun ervaring op dit vlak. Ook alle Agile begrippen gaan steeds meer leven waardoor ze nu een meer actieve rol pakken tijdens de Standup, Review, Retro en Planning sessies. Vooral een gezonde nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat het samenvoegen van collega’s die vanuit verschillende organisaties komen nieuwe inzichten en “out-of-the-box thinking” stimuleert.

Om onze nieuwe collega’s nog meer inzicht te geven in de IT Infrastructuur binnen NN ben ik vorige week twee keer op bezoek gegaan bij DeltaLloyd in Amsterdam om voor hen een “Onder de motorkap sessie” te organiseren. Super leuk om je nieuwe collega’s meer te vertellen over de setup van IT Infrastructuur binnen NN en ze inzicht te bieden in de cloud toekomst van beide bedrijven. Zodra we ons eigen datacenter naar de Bluemix cloud hebben gemigreerd zullen we begin volgend jaar aan de slag gaan met de onboarding van DeltaLloyd richting Bluemix. Onze nieuwe DeltaLloyd collega’s hebben tegen die tijd belangrijke ervaringen opgedaan om ervoor te zorgen dat deze datacenter migratie ook succesvol zal zijn. Samen bouwen we dan aan het nieuwe cloud datacenter waar onze gecombineerde 3500 servers zullen draaien. De slogan van de integratie tussen NN en DeltaLloyd - Hello You -  begint steeds meer te leven!

Onze opdrachtgevers