Helemaal los gaan met kennis opdoen in 5 stappen

Naar overzicht

Je hoofd vol stampen met nieuwe informatie kan behoorlijk vermoeiend zijn. Het eerste half jaar van de Calco MasterClass had ik dan ook totaal geen behoefte om in mijn vrije tijd extra cursussen te doen. Ik had die tijd hard nodig om alles rustig te laten bezinken en om bij te komen van alle nieuwe begrippen, systemen en denkwijzen. Ná dat half jaar veranderde dat. Ik leer gelukkig nog steeds veel, maar ik heb nu ook wat meer ruimte voor extra dingen. En daar maak ik volop gebruik van. Kennissessies, Meetups, trainingen, workshops en conferenties; ik ga helemaal los!

1. Aanmelden bij een vereniging Ik kreeg de tip om me aan te melden bij Java vereniging NL JUG. In hun nieuwsbrief staan soms workshops waar je je voor aan kunt melden. Dat deed ik en vanaf dat moment was ik los.

2. Kennissessies Mijn collega Cemal nam het initiatief om binnen Delta Lloyd nieuwe kennissessies te plannen en hij vroeg me te helpen bij het organiseren. Leuk. Binnen de kortste tijd zaten we met onze Java competentiemanager aan tafel om ons voorstel te pitchen. Met als resultaat dat we binnenkort een kennissessie voor developers organiseren, met een record aantal aanmeldingen!

Binnen ons scrumteam leerden we al continu van elkaar en daar zijn we nu óók begonnen met kennissessies. Een van de senior developers legt voor de rest van het team een bepaald concept uit dat hij heeft gebruikt bij het bouwen van onze applicatie. Erg nuttig en belangrijk voor de rest van het team om te weten!

3. Trainingen Trainingen duren meestal iets langer dan sessies en gaan vaak iets dieper op de inhoud in. Ik mocht bij Delta Lloyd een training plannen over TypeScript/AngularJS voor mij en mijn collega's. Ik heb er zin in! Daarnaast deed ik een avondtraining bij Calco. Avondtrainingen bij Calco kun je gedurende de MasterClass altijd volgen.

Het is super leuk om nieuwe dingen te leren. Ik vind het ook erg belangrijk om mijn kennis te vergroten.

4. Meetup.com Ik vind het zó leuk dat ik de aflopen 2 maanden naar 10 Meetups ben geweest! Op het Meetup-platform kunnen mensen of bedrijven groepen oprichten waar je je voor aan kunt melden. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld Girl code; een groep voor vrouwen in de IT. Die groepen organiseren vervolgens events (Meetups) waar je je voor aan kunt melden. Bijna alle events zijn open voor iedereen en zijn gratis toegankelijk! Daarnaast worden de events over IT onderwerpen vaak gehost door bedrijven die een goede indruk willen maken bij ontwikkelaars. Lees: eten & borrel.

5. Conferentie + TedTalk Mijn eerste IT conferentie (DevCon) maakte ik afgelopen donderdag mee. Voeg daarbij nog een TedTalk bij NN aan toe waar ik vorige week bij was en daar heb je het; de afgelopen twee maanden waarin ik helemaal los ging met kennis opdoen. :)

Next level: zelf kennis delen Waar ik naar uitkeek, was het moment dat ik zélf degene ben die kennis kan delen. Leuk genoeg kwam dat moment eerder dan ik dacht! Een paar weken geleden heb ik tijdens een personeelsvergadering van Calco samen met een aantal collega's een front-end/Angular workshop mogen geven aan andere Calco'ers. We kregen erg positieve reacties. Dit was zeker een aanmoediging om hier mee door te gaan. :)

Waarom Het is super leuk om nieuwe dingen te leren. Ik vind het ook erg belangrijk om mijn kennis te vergroten. Soms leer je over een bepaald framework of programma waar je vervolgens in de praktijk geen gebruik van gaat maken. Toch vind ik dit nuttig. Het is erg handig om meer context te hebben over wat er allemaal gaande is in de IT. Je hoort ervaringen van mensen en je leert over de gebruiken en meningen van collega's. En daarnaast is het erg goed voor je netwerk!

Tips:

  • Bespreek met collega's wat er verbeterd kan worden aan kennisoverdracht
  • Check van tevoren het niveau van de presentatie (dit staat vaak in de beschrijving)
  • Ga een keer naar een Meetup
  • Verdiep je ook in onderwerpen waar je niet direct mee te maken hebt, maar die handig kunnen zijn voor je beeldvorming
  • Bedenk wat je zelf aan anderen zou kunnen leren

Heb je nog vragen naar aanleiding van de blog of wil je meer weten over Calco? Neem dan contact met mij op via Instagram, LinkedIn of per mail. 

Onze opdrachtgevers